Skoči na vsebino

Družinski izlet na Zasavsko Sveto goro

Izlet bo potekal v nedeljo, 8. maja 2022, v okviru Vodniškega odseka Planinskega društva Domžale. Namenjen in prilagojen je družinam z mlajšimi otroki.

Zbirno mesto: Vače, osnovna šola ob 10.00.

Vožnja z lastnimi osebnimi vozili.

Opis: Majski izlet nas bo popeljal v osrednji del Slovenije, v Posavsko hribovje. Zasavska sveta gora kraljuje nad Zagorjem, čeprav so nekateri hribi v okolici še višji. Vseeno je zelo razgledni hrib, s katerega se ob lepem vremenu vidi Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, vse do Julijskih Alp, južno pa do Snežnika. A prelep je razgled na kulturno pokrajino pod goro, z mozaikom obdelanih njih, cvetočih travnikov in v tem času svetlozelenega gozda.

Na vrhu stoji romarska cerkev Matere božje, župnišče, a zanimivo je obzidje, ki priča o časih turških vpadov in pomembni obrambni vlogi te točke.

V bližini pod samim vrhom leži planinski dom. Že med potjo, posebno pa pri domu bo dovolj časa za igro. Kdor bo želel, bo lahko v domu tudi naročil topel obrok.

V Kleniku pri Vačah si bomo pogledali maketo vaške situle, v Vačah pa fosilno morsko obalo. Ob povratku pa se lahko skupaj ali posamezno po želji zapeljemo v samo geometrično središče Slovenije, Slivno, ki je le streljal od Vač.  

Povratek: v popoldanskih urah.

Težavnost: Pot je lahka, primerna tudi za mlajše otroke. Prvi del bo potekal po makadamski cesti, drugi pa po gozdni stezi. Glede na starost otrok prijavljenih družin se bomo odločili, ali bo štart že v Vačah ali pa nekoliko naprej od Klenika. Hoje bo skupno okoli 4 ure v otroškem tempu.

Oprema: udobni pohodni čevlji (lahko gojzarji, lahko pa tudi nizki pohodni čevlji), primerno velik nahrbtnik, udobna pohodna oblačila (več slojev za lažje uravnavanje temperature), zaščitna oprema proti morebitnemu mrazu ali soncu.

Prehrana: Koča ponuja toplo prehrano in pijačo. Vseeno vzemite primerno količino pijače in prigrizkov za med hojo, po želji pa svojo malico.

Cena: Prijavnine ni, vožnjo si uredi vsaka družina oz. udeleženci po svoje.

Prijave: na e-naslov dusan.prasnikar@gmail.com ali na mobilni telefon 031 694 134 do sobote, 7. maja 2022 do 18h. Na ta kontakta dobite tudi vsa dodatna pojasnila.

Vodja: Dušan Prašnikar, vodnik Planinske zveze Slovenije.

foto: www

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja