Skoči na vsebino

Poročilo: Žabja hiša in Radensko polje

Na parkirišču v Domžalah se nas je v soboto, 16. aprila 2022, zbralo 10 udeležencev, vključno z nama vodnikoma Lili in Milanom Jazbecem. Šest odraslih in štirje otroci, od tega dva predšolska in dva osnovnošolca.

Z osebnimi avtomobili smo se odpeljali mimo Grosupljega do parkirnega mesta pri Žabji hiši v Mali Račni. V Žabji hiši nas je sprejela lokalna vodnica gospa Marija in popeljala skozi zanimivo predstavitev Krajinskega parka Radensko polje v fotografiji in filmu. Zunaj smo si ogledali še kraški izvir Šice neposredno ob Žabji hiši, kjer so še vedno vidne rake za natok na mlinsko kolo, ki pa ga žal ni več.

Sledil je dvourni pohod na kraško polje z opazovanjem meandrov Šice. Na naše veselje in seveda tudi presenečenje smo na brežini opazili tudi močvirski tulipan. Redko rožico, ki cveti na močvirnih tleh.

Pot nas je vodila ob robu gozda proti Zatočnim jamam in Lazarjevi jami, kjer vode s polja poniknejo v podzemni svet in se zopet pojavijo kot izvir Krke. Vode v času našega obiska ni bilo veliko, zato pa smo se lahko prerinili skozi jeklene rešetke v vodoravni podzemni rov Lazarjeve jame in s pomočjo svetilk napredovali po odvodnem rovu. Tema je hitro požrla svetlobo naših svetilk, zato smo se vrnili na plano. Vračali smo se po polju v smeri osamelca Kopanj s cerkvijo. Izvedeli smo da je vrsto let na tem mestu počitnice pri svojem sorodniku preživljal France Prešeren.
Vreme nam je kljub neobetavni napovedi odlično služilo, le za konec nas je malo poškropilo. Izlet smo zaključili v Veliki Račni, kjer smo med kratkim počitkom in okrepčilom prisluhnili petju domačinov ob spremljavi harmonikaša in začutili prijaznost Dolenjcev.

Naša lokalna vodnica nam je povedala veliko novega in nas povabila, da si ogledamo še druge zanimivosti. Ena od teh je tudi na našem planinskem programu v mesecu juniju, ko bomo spoznavali eno čudovitih ptic – vodomca.
Še slovo in odpeljali smo se proti domu.

Izlet ni bil naporen, saj smo upoštevali starost udeležencev. Vse skupaj z vožnjo, ogledom Žabje hiše in hojo je zneslo pet ur.

Lep planinski pozdrav,
Milan Jazbec in Lili Jazbec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja