Skoči na vsebino

Poročilo s tečaja

Na lepo mrzlo nedeljsko jutro (10.4.) smo se prepričali, da bo danes zanimiv dan. In res je bilo tako.
Ob 7h smo se zbrali v Domžalah. 19 članov našega društva in še 10 iz štajerskih društev. Pri 1°C ni prav prijetno stati in čakati, zato smo hitro preverili in razdelili manjkajočo tehnično opremo, se porazdelili po avtomobilih in odpeljali do Gradišča nad Vipavo.

Vrhovi so bili še zasneženi, ko smo zapustili avtomobile. Po 10 minutah hoje pa se je vse skupaj pravzaprav začelo. Po uvodnem nagovoru se je pričel teoretičen del tečaja. Razdelili smo se na pet skupin, ki so zaokrožile med petimi postajami. Tu pa so udeleženci bolje spoznali:
– kako se pripraviti na turo
– kakšno osebno in tehnično opremo potrebujemo
– kakšne nevarnosti pretijo nad nami (ali pod nami)
– naučili se pravilno namestiti tehnično opremo
– in jo tudi na ravnem poligonu pravilno uporabljati.
Na vsaki o teh postaj smo si vzeli kar dobrih 40 min za razlago. Med tem pa sonce že naredilo svoje, saj se je sneg na vrhu stopil in ogrel ozračje na prijetno temperaturo. Po počitku pa je sledil praktični del:
– Preplezati oz. prehoditi Furlanovo zelo zahtevno zavarovano pot na Gradiško Turo v spremstvu vodnika.
Sledil je spust k začetku Otmarjeve poti. Tu so imeli udeleženci pogled na še zahtevnejšo pot oz. ferato. Kdor pa je želel, se je lahko tudi sam z dodatnim varovanjem povzpel čez prvi del, ki je pravzaprav najzahtevnejši del Otmarjeve ferate.
Sledil je sestop na zaključek in analizo.
Sklenili smo da je bila izvedba enodnevnega tečaja gibanja po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh nadvse uspešna in koristna.
Zato bi se tu rad zahvalil vsem udeležencem za izkazano zaupanje in pa vsem vodnikom (iz PDD in več štajerskih PD.) za njihovo strokovnost in pomoč pri izvedbi tečaja.

Luka Skočir, vodnik PZS, vodja tečaja

Slike udeležencev in vodstva: link do galerije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja