Skoči na vsebino

Pohod po Šentiljski poti – 1. del

Dobimo se v soboto, 26. marca 2022, ob 6.00.

Zbirno mesto: parkirišče v Športnem parku Domžale na Kopališki ulici v Domžalah.
Z osebnimi vozili se odpeljemo do Šentilja, kjer bo ob 8.00 pri gostilni Belna pričetek naše celodnevne poti, ki bo tokrat potekala v večjem delu ob reki Muri.

Po Šentiljski poti nas bodo vodili domačini Planinskega društva Paloma iz Sladkega vrha. Trasa 1. dela poti v skupni dolžini 27 km: Šentilj – Gradišče Novine – Brod na Muri – Kmetija Sirk – Kmetija Zver – Zgornja Velka (Marija Snežna).

Predviden čas ture s postanki: 8 ur.
Zahtevnost: Lahka tura, kondicijsko zahtevna zaradi trajanja pohoda.
Hrana in pijača iz nahrbtnika, po zaključku ture bo možen topel obrok v okrepčevalnici na Zg. Velki.
Oprema: dobri pohodniški čevlji, pohodne palice (po želji), nahrbtnik z rezervnimi oblačili, vetrovka, malica in pijača iz nahrbtnika.
Vsi udeleženci prejmejo dnevnik Šentiljske poti pred samim pričetkom pohoda.

Prijavnine ni, strošek prevoza si udeleženci porazdelijo med seboj po dogovoru z voznikom. Pri prijavi prosimo sporočite ali ste pripravljeni tudi prevzeti prevoz.

Predviden povratek v Domžale v večernih urah. Pohod bomo izvedli le v primernem vremenu.

Kratek opis ture:
Šentiljska planinska pot poteka po mejah občine Šentilj v dolžini 54 km. Tokrat bomo prehodili približno polovico poti, ki nas bo lep čas vodila ob reki Muri.

Videli bomo tudi brod na Muri, ki predstavlja pomembno povezavo med Avstrijo in Slovenijo. Na tem mestu stoji že 150 let in je danes eden izmed štirih, ki še vozijo po reki. Hkrati je tudi edinstveni mednarodni mejni prehod. Danes ga uporabljajo predvsem turisti, saj preko broda vodijo naveze mednarodnih kolesarskih poti in pešpoti.

Pot bomo zaključili pri cerkvi Marije Snežne na Zg. Velki, od koder je prelep razgled po Slovenskih goricah.

V dnevnik Šentiljske poti bomo na prehojenem delu lahko odtisnili 6 žigov od 12, kolikor jih je na celi poti. Vsak, ki prehodi celotno pot in zbere vse žige, dobi častno značko Šentiljske planinske poti, na kateri je upodobljen vodnjak, ki ga bomo prav tako lahko videli na Zg. Velki.

Zaradi organizacije izleta so obvezne prijave do vključno četrtka, 24. marca 2022.

Za prijave in več informacij o pohodu se obrnite na Heleno Kermauner, vodnico PZS, na tel. 041 731 797 ali Rajko Koražija, PD Sladki vrh, tel: 051 691 727.

Lepo vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja