Skoči na vsebino

Poročilo s pohoda: greben Čavna z Velikim Robom in Kucljem


Prva letošnja pohodniška tura, 23 . januarja 2022, pod pokroviteljstvom PD Domžale in PD Vitanje nam postreže z fantastičnimi vremenskimi pogoji, kot si jih lahko le želimo.

Ko sva lani koncem leta z Robijem  načrtovala to turo, sva lahko le sanjala da bomo na grebenu Čavna, na samem robu doma Vipavsko Ajdovske burje doživela brezvetrje in povsem pomladno vreme. Nekoliko so nam zagodle le aktualne razmere, saj smo turo morali izvesti z lastnimi prevoznimi sredstvi. V Vasici Vrtovin do katere smo prispeli po AC LJ-Nova Gorica in jo zapustili v Ajdovščini, ter se usmerili na staro cesto proti NG in v Vrtovinu skrenili desno v vas, ter v sam breg do najvišjih domačij na koncu vasice, se nas je zbrala pisana množica pohodnikov iz PD Vitanje, Pohodnik, Blagovica, Drago Bregar, Onger Trzin, Radovljica in pa Domžale (če pa sem še koga spustil, naj mi pa ne zameri), ter se zjutraj podali z lično urejenega parkirnega prostora, obeleženega z informacijsko tablo, naravnost v breg grebena Čavna.

Sprva dokaj hitro smo dosegli ostanke vodnega stolpa iz Rimskih časov, ter nadaljevali po strmi poti na Školj Sv. Pavla katerega začetki segajo v 4-5 stoletje, ki je razcvet doživel v Rimskem obdobju in je v teh prazničnih časih, poleg stalno stoječe obnovljene cerkvice Sv. Pavla, gosto posejano z jaslicami izpod rok okoliških domačinov, ki močno spominjajo na resnične objekte v okolici Vrtovina in Školja. Stalno razstavljenih je tudi nekaj umetniških skulptur kamnoseške šole, da se je bilo res veselje sprehoditi med izjemnimi umetninami. Kmalu nadaljujemo strmo v breg do srednje Čavenske poti, ki nas v levo popelje do Široke Grape, ki močno spominja bolj na visokogorje kot na Primorski svet in je na njenem meliščnem predelu potrebna velika previdnost pred zdrsom in padajočim kamenjem. Le ta nas kmalu pripelje na skalnati rob grape, ki nas strmo vodi navkreber po deloma skalnatem , deloma strmem travnatem terenu.

Zatem dosežemo travnato jaso, katero smo poimenovali kar “pizzeria”, zakaj vemo pa le mi, če bi bili z nami bi vedeli tudi vi. Še nekaj strmine in že smo na vrhu grebena, ki nas po nekaj korakih pripelje na naš prvi vrh 1.237 m visoki Veliki Rob lokalno imenovan tudi Sončni Školj. Tu se nam odpre prekrasen pogled na vse strani, še posebej na Ajdovsko Vipavsko dolino, sosednji greben z Trsteljem pa vse do Velikega Cerja, Tržaškega zaliva Nanoške planote, Vremščice, Slavnik, Dolomiti in Karnijci, Šempas, Šempeter, Novo in staro Gorico, Škabrijel, Sv. goro in Sabotin, pa vse do Krnskega pogorja, Julijskih Alp in Karavank. 

Po robu grebena nadaljujemo mimo Selovca do drugega našega vrha enake višine Kuclja, kjer vidimo še Golake. Sledi nam še spust po krožni poti v dolino, kjer tik pred vasico ugledamo še ene jasli. Z povratkom v vasico Vrtovin, zaključimo današnjo izredno prijetno, rahlo naporno, a nepozabno turo srednjega dela grebena Čavna.

20.02.2022, pa bomo obdelali še zahodni del, zato ste vsi ponovno prav lepo vabljeni v odkrivanje nepoznanih poti, na katere verjetno sami ne bi skrenili.

zapisal: Matjaž Škulj, vodnik PZS
foto ALBUM: udeleženci ture

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja