Skoči na vsebino

Pohod na Ajdno

Ajdna, slovensko najbolj znano arheološko najdišče, se nahaja na visokem skalnatem grebenu (1.046m) in jo z vseh strani obdajajo nedostopne in prepadne stene. Le na zahodni strani je do najvišje poznoantične višinske naselbine vodila ozka pot.

Prebivalci Ajdne so tako daleč stran od udobne doline iskali predvsem varnost. Njihov čas so zaznamovale številne državljanske vojne propadajočega Rimskega imperija. Tako ekonomsko in vojaško oslabljeno cesarstvo je postalo lahek plen številnih preseljujočih se germanskih ljudstev, lokalno prebivalstvo pa ob sesutju rimske vojske in civilne uprave prepuščeno samo sebi. Antična mesta so v današnji Sloveniji dokončno propadla v drugi polovici 5. stoletja. Pri tem je del prebivalstva zbežal v varnejšo Italijo ali Istro, medtem ko so preostali iskali zatočišča v odmaknjenih, težko dostopnih in naravno zavarovanjih krajih, višinskih naselbinah, ki so nasledila izginula mesta.

Večina višinskih naselbin je preživela približno do 7. stoletja, njihov konec pa je bil navadno nasilen. Tej usodi ni ušla niti Ajdna. Kljub vsemu Ajdna ni bila nikoli pozabljena. Arheološke najdbe kažejo, da je bila za kratek čas ponovno oživljena na začetku 9. stoletja, verjetno zaradi vojne med Franki in upornimi Slovani ob gornji Savi.

Vse do današnjih dni pa se je ohranila ljudska pesem, ki govori o Ajdovski deklici, ki naj bi živela na tem hribu. Arheologi motiv previdno povezujejo z osrednjim in skrbno obzidanim grobom v cerkvi. V njem je bila pokopana mlajša ženska in kljub temu, da je bil grob ob koncu naselbine izropan, je bilo ob skeletu najdenega nekaj nakita. Kdo je bila skrivnostna mlada žena in kakšna je bila njena, v nekem smislu zagotovo pomembna, vloga v skupnosti Ajdne ne vemo.

Kdo je bila skrivnostna mladenka z Ajdne? In kdo je skrivnostna Ajdovska deklica, ki živi na gori, motiv ki se pojavlja širom Slovenije? Ajdovske deklice: Imajo vlogo pozitivne osebe, saj ljudem pomagajo, so dobrega srca. V pripovedki imajo vlogo vodnice in rojenice, saj so napovedovale prihodnost novorojenim. Popotnike so vodile skozi skalna pobočja. Ker so bila dobrega in usmiljenega srca, so se jim popotniki za njihovo dobroto zahvalili z vodo in hrano. Fizično so bila to lepa in velika dekleta, saj so hčere velikana Ajda. Imajo lastnosti čarobnega bitja.

Na našem pohodu 23. oktobra 2021 smo doživeli veliko čarobnosti v prečudoviti naravi, kar nas je prepričalo o prisotnosti vilinskih bitij.

Fotografije v ALBUMU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja