Skoči na vsebino

Stegovnik in Ruš

17. oktobra 2021 smo bili na pohodu.

PD Domžale in PD Vitanje se odpravimo na meddruštveni pohod na Sp. Jezersko, točneje na meni že 11. tradicionalni vzpon na Stegovnik in 4. na Ruš. Zgodaj zjutraj se odpravimo proti Kranju, kjer skrenemo mimo Preddvora do Spodnjega Jezerskega, kjer pri gostišču Kanonir skrenemo levo v dolino potoka Reka, stisnjeno med južnim Kozjim vrhom, severnim Bukovcem in na zahodu grebenu Orlovca. Cesto zapustimo in skrenemo v vasici Dol, pravzaprav je to le ena domačija in pa hidroelektrarna, ter vozila pustimo pri tabli katera prepoveduje nadaljevanje poti z vozili.

Od tu smo se peš odpravili v smeri grebena Stegovnika do planine Bukovnik na kateri stoji lovska koča. Označena pot od tu poteka naravnost na Močnikovo sedlo, mi se pa usmerimo levo po kolovozu in neoznačeni poti približno 1200 m kjer skrenemo desno na gozdno vlako ki se vzpenja strmo v breg. Po njej nadaljujemo po labirintu gozdnih vlak, med katerimi se zlahka zgubiš, če ne poznaš poti, do priključka na označeno pot ki poteka pod samim grebenom od Močnikovega sedla. Pot postane še bolj strma vse do sedla pod grebenom, kjer se poravna in po dobrih desetih minutah dosežemo Stegovnikovih 6 oken. Ko se “prebijemo” skozi okna nas čaka še strmina na sedlo predgrebena in vršna strmina na prvi Stegovnikov vrh Lomovc.



Po grebenu nadaljujemo do najvišjega 1.692 m visokega Stegovnikovega vrha, ki je obenem tudi glavni vrh z žigom in vpisno knjižico. Preostane nam še tretji vrh Jezerc preko katerega se spustimo po severnem grebenu v smeri Močnikovega sedla a le do sedla nad Fevčo, kjer skrenemo v smeri Dolge njive do velike izpred nekaj let narejene poseke. Od tu nas vodi brezpotje v strmino grebena na 1.614m visok ne preveč obiskan vrh Ruš, na katerem je tudi vpisna knjiga. Del poti do sedla se vračamo po isti poti, ter se nato usmerimo levo proti Močnikovemu sedlu. Deloma se pot dokaj strmo spušča vse do planine Zabukovec, od koder se po isti poti vrnemo na naše izhodišče.





Sam vzpon na Stegovnik po brezpotju preko oken je orientacijsko in kondicijsko dokaj zahteven. Pričaka nas tudi nekaj metrov jeklenic, vendar spretnim ne povzročajo težav. Nekaj več spretnosti in predvsem brez strahu pred višino zahteva spust, saj je z grebena navzdol dokaj strm in spolzek, tudi tukaj nas pričaka nekaj metrov jeklenice, bolj za vzdrževanje stabilnosti kot za resno varovanje. Nadaljevanje na Ruš ne priporočam orientacijsko podhranjenim , saj se da z lahkoto izgubiti v bogatih smrekovih gozdovih. Spust pod Močnikovim sedlom, razen izjemno blatne poti po deževju ne predstavlja težav, na splošno pa Stegovnik ne priporočam v vlažnem vremenu in po dežju, ter v snežnih razmerah. V kolikor se podate na to pot, priporočam v obratni smeri zaradi sledenja označeni poti in sicer do Pl. Zabukovec, Močnikovo sedlo, vrh Stegovnika, spust skozi okna , spust na označeno pot pod grebenom nazaj proti Močnikovem sedlu.

zapis in foto: Matjaž Škulj
ALBUM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja