Skoči na vsebino

Poročilo: Dan domžalskih planincev 2021

Tudi letos je PD Domžale 29. avgusta 2021 organiziral tradicionalno prireditev ob dnevu Domžalskih planincev na pri Domžalskem domu na Veliki planini.

Kot že nekajkrat do sedaj, smo vzporedno tudi letos organizirali ob tej priložnosti pohod na Veliko planino iz Krivčevega od gostišča Jurček. Ne preveč zgodaj se nas pisana skupina članov matičnega društva in povabljenih članov planinskega društva Vitanje z vodnikom Robijem in njegovima dvema “čmrljema”, 7 letno Manuelo in 10 letno Gabrijelo odpravi v breg nad Krivčevim. V ne prehudemu tempu sta dekleti izvrstno sodelovali in dokaj hitro smo prispeli na planino Podkrajnik. Tu strmina malo popusti in nadaljujemo do Jelševega Konfina, kjer je na parkirišču že kar nekaj vozil, kar nam pove da bo obisk prireditve danes kljub ne prav obetajoči napovedi dokaj številčen. Od Konfina se dokaj hitro znajdemo na Gojški planini, kjer v veselje tako “ta velikih” kot obeh malih “čmrljev” ugledamo novo Gojško pridobitev – gugalnico na samem robu, katero moramo seveda tako ta velki, kot ta mali preizkusiti. Nadaljujemo na Malo planino mimo Črnuškega in Jarškega doma do našega cilja pri Domžalskem domu na Mali planini, ki ga dosežemo še pravi čas predno se prične prireditev.

V pozdrav nam tradicionalno moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice zapoje planinsko himno. Sledi pozdrav predsednice PD Domžale ga. Helene in nagovor obiskovalcem. Med občinstvom se nahajata tudi podžupan občine Kamnik g. Bogdan Pogačar in pa podžupanja Domžalske občine ga. Renata Kosec, katerima predsednica PD tudi prepusti besedo. Tudi gospodar Domžalskega doma na Mali planini g. Jernej pove nekaj besed o zgodovini doma in pa predvsem o zgodovini vzdrževanja in izboljšav na objektu tokom zgodovine od izgradnje do današnjega dne, ter o pridnih rokah članov, ki s večinoma prostovoljnim delom rok pomagajo da dom ostane dom in zavetišče vsem planincem tudi v bodoče.

Program se nadaljuje z glasbo ansambla Gregorja Kobala, ki mnoge privabi na plesišče in razpodi grozeče oblake ki v popoldanskih urah obetajo dežne kaplje. Na trenutke toplo sonce zakrijejo oblaki in tudi nekaj megle, vendar nas greje vesela glasba ansambla, ter izjemno okusen golaž, ki ga je pripravil dolgoletni oskrbnik g. Ovijač, ter ostala postrežba ki jo dom vedno nudi lačnim in žejnim pohodnikom po tem biseru narave. Ob tako zanimivem programu, ura neumorno hitro teče naprej in kmalu pride čas ko se bo potrebno odpraviti v dolino. Saj bi z veseljem ostali še nekaj časa, pa vendar nam vremenska napoved in oblaki ter dež povsod naokoli pove da nam zmanjkuje časa za suh sestop v dolino, kjer si zaradi varnosti ne želimo vlažnih in spolzkih stezic po strmini do izhodišča.

Od Domžalskega doma se odpravimo še do dveh skal imenovanih “prehod med svetovoma”, katere prehodimo eden po eden udeleženec. Zatem si ogledamo še mesto padca Ameriškega bombnika B-17 29.maja1944, katerega je preživelo 6 letalcev od katerih so trije pristali v Tuhinjski dolini in so jih zajeli Nemški vojaki in policija, trije so pa pristali na Mali planini in so jih rešili domačini in pastirji. Od tu zaokrožimo po Gojški planini in nadaljujemo sestop v dolino. Od Jelševega Konfina  naprej nam ves čas grozijo oblaki in grmenje, vendar se razen nekaj kapljic ne zgodi nič. Tudi grmenje postaja čedalje bolj oddaljeno, tako da popolnoma suhi sestopimo v vasico Krivčevo, kjer nas čaka prevoz domov. Veseli, zadovoljni in polni vtisov, z obljubo da naslednje leto pohod ponovimo, se poslovimo.

Ob tej priliki bi se rad zahvalil vsem pohodnikom za izjemno doživetje na pohodu, prav tako pa še posebej mali Manueli in Gabrijeli za vztrajnost  na dokaj zahtevnem pohodu, ki premore približno 900 m višinskega vzpona, skoraj 12 kilometrov v dolžino in smo ga skupaj opravili v zelo lepem času brez hitenja in času da smo si lahko ob poti ogledali vse kar nam je pritegnilo pozornost.

zapisal: Matjaž Škulj

ALBUM dogodka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja