Skoči na vsebino

Poročilo izleta Orionova pot

Na parkirišču v Domžalah se nas je 25. julija 2021 zbralo 16 udeležencev, vključno z nama vodnikoma Lili in Milanom.

Z osebnimi avtomobili smo se odpeljali mimo Celja proti Rimskim toplicam in zaradi zaprte ceste proti Jurkloštru nadaljevali do Sevnice in Planine in se nato spustili v dolino Gračnice in do izhodišča. Kljub daljši vožnji nam je hitro minilo, saj je pokrajina v tem delu Štajerske zelo zanimiva in večini nepoznana. 

Naše izhodišče je bil kartuzijanski samostan Jurklošter, katerega ruševine  smo si ogledali, prav tako domnevni grob Veronike Deseniške. Ob senčni Gračnici smo se po cesti odpravili do slapu in obnovljenega mlina, nato pa se po lokali cesti dvignili do znamenitih treh vzpetinic z nakazanimi skalnimi zidovi in obrednim prostorom starih ljudstev. Ugotovljena podobnost z ozvezdjem Oriona (pas) nas je presenetila in začudila.

Nadaljevali smo mimo kmetije in lično urejenega ribnika, ob potoku do novega vzpona. Tu smo hodili po grebenu pod katerim smo slutili ostanke zidu, ki so ga zgradila stara ljudstva. Prispeli smo do kmetije in osamljene skale, ki predstavlja del ozvezdja bika. Ob prijazni razlagi domačina smo preizkusili vpliv sevanja, kar je vsak občutil po svoje.

Še kratek odmor z okrepčilom in nadaljevali smo po slemenu z lepim razgledom na Zasavsko hribovje in Kozjansko, ter se spustili do slapu Gračnice in ob stisnjeni reki nazaj do izhodišča. Vrnili smo se preko Planine in Celja do AC in nato do Domžal.

Hodili smo okoli štiri ure. Dan je bil vroč in soparen in kar nekaj sreče smo imeli, da se je popoldanska nevihta pomikala severno od nas.

Lep planinski pozdrav, 

Milan Jazbec 
Lili Jazbec

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja