Skoči na vsebino

Homški hrib

Ureditev planinske poti na Homški hrib s severa je že dlje časa čakala na markaciste. Ravno, ko smo se odločili, da jo obnovimo, se nam je zgodila epidemija in za kar nekaj časa je bila pot spet prepuščena sama sebi. V tem času se je zaradi velikega števila ljudi že tako blatna in strma pot še poslabšala, saj neurejeni poti velika količina pohodnikov škodi. Dobila jo je tudi voda, ki se zliva s parkirišča pod pokopališčem in pot je postala hudo zoprna ter v mokrem za spust tudi nevarna.

Skrajni čas je torej bil, da jo obnovimo!

Z začetkom smo začeli že mnogo prej, preden se je na poti kaj poznalo, že konec zime. Les je treba nabavit in pripravit, naredit plan obnove in vse izmerit, nato pa čimveč lesa pripravit že doma, da ga ne bo treba pripravljati na sami akciji.

S prvo akcijo smo začeli trinajstega julija 2021, akcije se je udeležilo kar osem markacistov. Nato se je pa moralo zvrstiti še sedem popoldnevov, da smo le prišli do zaključka. Vsi markacisti so sodelovali po vseh svojih močeh in vedno smo imeli na voljo dovolj pridnih rok, kar je več kot pohvalno, saj kaže, da je naš odsek poln življenja in pripravljen tudi na težje izzive.

Celoten projekt je bil namreč precej zahteven, v strm, spolzek in hudo neugoden teren je bilo vgrajenih 31 stopnic, s tem pa več kot kubični meter macesnovega lesa. Za izvedbo smo porabili 180 človek ur prostovoljnega dela in imeli kar nekaj stroškov, od samega lesa, vsega potrebnega orodja, žebljev, tja do dveh kubikov peska.

Se pa lahko vsi povsem upravičeno strinjamo, da jo to zahtevnejši objekt, ki smo ga naredili res dobro in kakovostno. Pri tem verjamemo, da bo držal planinsko pot v dobrem stanju precej let vnaprej!

Največja zahvala gre seveda vsem pripravnikom in markacistom PD Domžale, posebna zahvala pa Zdravku Bodlaju, načelniku markacistov PD Kamnik, ki je nesebično vodil dela pri tako zahtevnem projektu ter nas s svojimi neizmernimi izkušnjami ogromno naučil!

Zahvaljujemo se tudi Občini Domžale, da nam za tovrstne akcije nameni nekaj sredstev z razpisov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja