Skoči na vsebino

Poročilo: Krožna pot po Peci

V nedeljo pod okriljem PD Domžale organiziram pohod na Peco, ki je zamenjava za načrtovan pohod na Prestreljeniško okno, Prestreljeniško ferato in sam Prestreljenik.

Spričo izjemno velike količine zapadlega snega letos, je tam trenutno še prenevarno. Tudi tokrat se pohoda udeležijo člani društev skoraj cele Slovenije, poleg ni bilo le Primorcev in Prekmurcev. Zgodaj zjutraj se snidemo v Črni na Koroškem in se zapeljemo do Tople pod Peco, bolj znano po tamkajšnjih rudnikih cinkove in svinčene rude. Od tu pričnemo z pohodom mimo Gornjega hleva pod ostenjem Zajčje Peči do grebena Male Pece, ter si na drugi strani ogledamo votlino Kralja Matjaža ki spi v njej. Zatem obiščemo še planinski dom pod Peco, kjer si privoščimo daljši počitek in okrepčilo. Nadaljujemo preko velike jase polne cvetja pod Malo Peco do razpotja pri Mihelji Peci, kjer skrenemo levo v smeri zelo zahtevne označene planinske poti. Kmalu se opremimo z varovalno opremo in pričnemo z tisto pravo “plezarijo” z pomočjo jeklenic. “Plezarija ” nam ni predstavljala težav, na kar smo vodniki ponosni, saj se je nekaj udeležencev prvič srečalo s tovrstnim načinom pohoda in uporabo varovalne opreme, ter pod budnim očesom vodnikov izvrstno opravila z izivom.

Vodniki smo bili ponosni na udeležence, saj so se prav vsi brez izjeme odločili za težjo varianto, čeprav so imeli na izbiro tudi lažjo. Ko zapustimo zahteven del poti, preidemo na večji travnik poln cvetja in tudi na splošno je Peca kipela od pomladanskega cvetja, saj je lepo videti da se je zima komaj dobro poslovila. Sledi še zadnji ne preveč strm vzpon in že smo na vrhu, kjer si privoščimo res dolg počitek in lenarjenje v prelepem poletno vročem dnevu, ki ga kazijo edino le meglice saharskega peska ki ga prenaša lahna sapica pregretega grebena Pece, ter preprečujejo izjemne razglede daleč naokoli. Nadaljujemo na Knepsovo sedlo, ter levo preko Špičaste peči po dokaj strmi poti v dolino na izhodišče, kjer zaključimo naš današnji pohod, rahlo utrujeni a izjemno zadovoljni, ter polni vtisov, vsi vodniki pa ponosni na udeležence ture ki so zmogli in uživali v dokaj naporni in zahtevni vroči Koroški “avanturi” polni smeha in doživetij, ter novih prijateljstev Slovenskih ljubiteljev gora.

Pohod je bil posvečen zelo dobremu planinskemu prijatelju, alpinistu in gorskem reševalcu Jožetu Polanšku (1950-2021) iz Koprivne v dolini Črne na koroškem,  kateremu je Peca na njegovo željo zadnje počivališče.

Matjaž Škulj

foto: udeleženci pohoda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja