Skoči na vsebino

Narodni parki – vse najboljše za vas! 🎉

V teh dneh obeležujemo kar tri pomembne okoljske dneve: Dan Nature 2000 (21. 5.), Mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. 5.) in Evropski dan parkov (24. 5.)

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti 

Organizacija Združenih narodov (ZN) vsako leto 22. maja obeležuje Mednarodni dan biotske raznovrstnosti z namenom ohranjanja in krepitve pestrosti živalskega in rastlinskega sveta ter življenjskih okolij na Zemlji. Slovenija ta dan obeležuje od leta 1996, ko je postala pogodbenica Konvencije o biotski raznovrstnosti. Letošnji 22. maj poteka pod geslom »Smo del rešitve #zaNaravo«, s katerim se spodbuja razprave o naravi prijaznih rešitvah za podnebne in zdravstvene izzive, varnost hrane in vode ter trajnostno življenje.

Več kot polovico Slovenije predstavljajo območja posebnega pomena

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) Sloveniji pripada manj kot 0,004 % celotne zemeljske površine in 0,014 % kopnega, vendar na tej površini živi več kot odstotek vseh znanih živečih vrst bitij na Zemlji in več kot 2 odstotka kopenskih. Tako veliko število vrst na tako majhnem prostoru uvršča Slovenijo med naravno najbogatejša območja Evrope in celo sveta.

V Sloveniji kar 56 % površine predstavljajo zavarovana območja, naravne vrednote, evropsko naravovarstveno omrežje Natura 2000 in ekološko pomembna območja. V okviru največjega svetovnega naravovarstvenega omrežja Natura 2000 v Sloveniji varujemo 205 živalskih in 27 rastlinskih vrst ter 60 tipičnih naravnih okolij, kar predstavlja nekaj več kot 10 % vseh vrst in tipičnih naravnih okolij Nature 2000 v EU. Živalske in rastlinske vrste so v Sloveniji v podobnem stanju, kot je povprečje Evropske unije.

V letu 2021 v Sloveniji praznujemo visoke jubileje petih naravnih parkov

Letos obeležujemo okrogle obletnice petih zavarovanih območij v Sloveniji. Pred 60. leti (1961) je bil razglašen Triglavski narodni park. 40 let (1981) mineva od sprejetja prvega zakona o Triglavskem narodnem parku, s katerim se je zavarovano območje razširilo na skoraj celotne Julijske Alpe.

Leta 1981 (40 let) je bil na Kozjanskem ustanovljen Kozjanski regijski park. Park je bil ustanovljen z Zakonom o spominskem parku Trebče za varovanje tamkajšnje kulturne in naravne dediščine ter kasneje preimenovan v Kozjanski regijski park.

Kar dve obletnici letos obeležujejo tudi v Regijskem parku Škocjanske jame, in sicer 35 let od vpisa na seznam svetovne dediščine UNESCO in 25 let ustanovitve regijskega parka.

V krajinskem parku Sečoveljske soline obeležujejo 20-letnico (2001) ustanovitve.

Desetletje mlajši krajinski park Radensko polje pa obeležuje 10 let ustanovitve zavarovanega območja (2011). Istega leta je nastala tudi Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki danes združuje 15 upravljavcev zavarovanih območij. Povezuje jih skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij.

 

Vir: gov.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja