Sko─Źi na vsebino

Narodni parki – vse najbolj┼íe za vas! ­čÄë

V teh dneh obele┼żujemo kar tri pomembne okoljske dneve: Dan Nature 2000 (21. 5.), Mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. 5.) in Evropski dan parkov (24. 5.).┬á

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti 

Organizacija Zdru┼żenih narodov (ZN) vsako leto 22. maja obele┼żuje Mednarodni dan biotske raznovrstnosti z namenom ohranjanja in krepitve pestrosti ┼żivalskega in rastlinskega sveta ter ┼żivljenjskih okolij na Zemlji. Slovenija ta dan obele┼żuje od leta 1996, ko je postala pogodbenica Konvencije o biotski raznovrstnosti. Leto┼ínji 22. maj poteka pod geslom ┬╗Smo del re┼íitve #zaNaravo┬ź, s katerim se spodbuja razprave o naravi prijaznih re┼íitvah za podnebne in zdravstvene izzive, varnost hrane in vode ter trajnostno ┼żivljenje.

Ve─Ź kot polovico Slovenije predstavljajo obmo─Źja posebnega pomena

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) Sloveniji pripada manj kot 0,004 % celotne zemeljske povr┼íine in 0,014 % kopnega, vendar na tej povr┼íini ┼żivi ve─Ź kot odstotek vseh znanih ┼żive─Źih vrst bitij na Zemlji in ve─Ź kot 2 odstotka kopenskih. Tako veliko ┼ítevilo vrst na tako majhnem prostoru uvr┼í─Źa Slovenijo med naravno najbogatej┼ía obmo─Źja Evrope in celo sveta.

V Sloveniji kar 56 % povr┼íine predstavljajo zavarovana obmo─Źja, naravne vrednote, evropsko naravovarstveno omre┼żje Natura 2000 in ekolo┼íko pomembna obmo─Źja. V okviru najve─Źjega svetovnega naravovarstvenega omre┼żja Natura 2000 v Sloveniji varujemo 205 ┼żivalskih in 27 rastlinskih vrst ter 60 tipi─Źnih naravnih okolij, kar predstavlja nekaj ve─Ź kot 10 % vseh vrst in tipi─Źnih naravnih okolij Nature 2000 v EU. ┼Żivalske in rastlinske vrste so v Sloveniji v podobnem stanju, kot je povpre─Źje Evropske unije.

V letu 2021 v Sloveniji praznujemo visoke jubileje petih naravnih parkov

Letos obele┼żujemo okrogle obletnice petih zavarovanih obmo─Źij v Sloveniji. Pred 60. leti (1961) je bil razgla┼íen Triglavski narodni park. 40 let (1981) mineva od sprejetja prvega zakona o Triglavskem narodnem parku, s katerim se je zavarovano obmo─Źje raz┼íirilo na skoraj celotne Julijske Alpe.

Leta 1981 (40 let) je bil na Kozjanskem ustanovljen Kozjanski regijski park. Park je bil ustanovljen z Zakonom o spominskem parku Treb─Źe za varovanje tamkaj┼ínje kulturne in naravne dedi┼í─Źine ter kasneje preimenovan v Kozjanski regijski park.

Kar dve obletnici letos obele┼żujejo tudi v Regijskem parku ┼ákocjanske jame, in sicer 35 let od vpisa na seznam svetovne dedi┼í─Źine UNESCO in 25 let ustanovitve regijskega parka.

V krajinskem parku Se─Źoveljske soline obele┼żujejo 20-letnico (2001) ustanovitve.

Desetletje mlaj┼íi krajinski park Radensko polje pa obele┼żuje 10 let ustanovitve zavarovanega obmo─Źja (2011). Istega leta je nastala tudi Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki danes zdru┼żuje 15 upravljavcev zavarovanih obmo─Źij. Povezuje jih skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med u─Źinkovitim varovanjem narave, kulturnega izro─Źila in razli─Źnih dejavnosti znotraj zavarovanih obmo─Źij.

 

Vir: gov.si

Dodaj odgovor

Va┼í e-naslov ne bo objavljen. * ozna─Źuje zahtevana polja