Skoči na vsebino

Podprite delovanje gorskih reševalcev tudi vi! ⛑️

Kako ljubitelji gora običajno »vidimo« gorske reševalke in reševalce?

To so tista dekleta in fantje za katere upamo, da jih sicer nikoli ne bomo potrebovali na svojih planinskih in plezalnih turah. Če/ko pa jih bomo potrebovali, pa lahko kadarkoli računamo na njihovo nesebično pomoč in obilico strokovnega znanja. 

Kako nevarno je njihovo prostovoljno delo, smo lahko prebrali že večkrat, tudi ob zadnji tragični nesreči.

Foto: Matej Ogorevc

Financiranje njihovega delovanja sicer podpira tudi država, a so sredstva pogostokrat premajhna za urejanje prostorske problematike ali nakupa večje in dražje opreme, predvsem voznega parka. Zato so donirana sredstva posameznikov izrednega pomena. Vsak od nas lahko že z manjšim prispevkom pripomore k urejanju prostorskih težav, nakupu voznega parka in opreme, izobraževanju, delovanju Gorske reševalne zveze Slovenije in Sklada Okrešelj.

Podpremo jih lahko na različne načine: z donacijo, z namenitvijo dohodnine (Gorska reševalna zveza Slovenije, Gorska reševalna služba Kamnik), s prispevkom za majico ali pa z nakupom nalepke Podpornik, ki jo lahko dobite tudi v naši pisarni v času uradnih ur (zbrana sredstva so namenjena usposabljanju in opremi gorskih reševalcev ter Skladu Okrešelj).

Foto: Matej Ogorevc

Gorski reševalci so po hudi nesreči, ko se je pri usposabljanju reševalcev letalcev na Okrešlju, 10. junija 1997, smrtno ponesrečilo pet reševalcev, ustanovili Ustanovo Sklad Okrešelj za pomoč otrokom ponesrečenih gorskih reševalcev. To je še vedno najhujša nesreča slovenskih gorskih reševalcev v njihovi 109-letni zgodovini delovanja. Brez očetov je takrat ostalo 13 otrok.
Namen Ustanove Sklad Okrešelj je nepridobiten, dobrodelen in trajen. Omogoča finančno pomoč in štipendiranje otrok reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri reševalnem delu.

Med najpomembnejše naloge Ustanove spadajo:

  • gmotna pomoč družinam pri šolanju otrok v osnovni šoli ter njihovo štipendiranje v času srednješolskega in visokošolskega izobraževanja,
  • prostovoljno zbiranje sredstev za šolanje otrok ponesrečenih reševalcev,
  • razpisovanje štipendij za tiste študijske smeri, ki lahko pripomorejo k večji varnosti obiskovalcev gorskega sveta,
  • razpisovanje diplomskih in drugih študijskih nalog, katerih namen je raziskovanje gorskih nesreč, izboljševanje reševalnih orodij in sredstev ter iskanje varnejših metod dela pri reševanju ponesrečenih v gorskem svetu.

Pa srečno in varno na vseh poteh!

Foto: Janez Kosirnik in Matej Ogorevc

Viri:

Gorska reševalna zveza Slovenije 

Gorska reševalna služba Kamnik 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja