Skoči na vsebino

Projekt varnega plezanja za mlade

Planinsko društvo Domžale je v partnerstvu s štirimi drugimi evropskimi planinskimi društvi oz. športnoplezalnimi klubi: češki Horolezecký klub Atlas Opava, z.s. (HKAO), hrvaški Sportsko penjački klub Fothia, (SPK Fothia), madžarski Magyar Hegy – és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) in slovaški Horolezecký klub Horec Liptovský Mikuláš, na začetku leta 2020 uspešno kandidiralo za evropska sredstva, za projekt »Staying safe in the world of youth climbing – Projekt varnega plezanje za mlade«. Projekt, ki bo trajal dve leti (2021-2022), je sofinanciran s strani Evropske komisije, v okviru programa Erasmus+: Sport Small Collaborative partnerships.

Cilj projekta je spodbudit otroke in mlade k varnemu udejstvovanju v plezanju, ne glede na obliko plezanja (športno plezanje, balvaniranje, alpinistično plezanje, …). Poudarek bo na pripravi ustreznih treningov za različne starostne skupine ter na primernih pristopih k učenju varnostnih manevrov, tudi s pomočjo modernih tehnologij.

Plezanje je idealen šport za razvoj tako motoričnih kot mentalnih sposobnosti. Zato se bo v okviru projekta razmišljalo tudi o tem, kako ga s pomočjo prostovoljstva in povezovanja plezalnih skupnosti približati mladim iz nižjih socialnih slojev, ki jim takšno udejstvovanje velikokrat ni dosegljivo.

Ključna aktivnost projekta je izvedba petih mednarodnih izmenjav, ki bodo potekale v vseh partnerskih državah. Dve izmenjavi bosta izvedeni v obliki mladinskih plezalnih taborov, preostale tri pa bodo potekale v obliki posvetov strokovnjakov iz vseh partnerskih držav. Skozi izmenjavo strokovnih izkušenj, poglobljenih obravnav problemov in iskanja rešitev, načrtujemo ob koncu projekta izluščiti nove metode približevanja varnega plezanja mladim in nadgradnjo mednarodnega sodelovanja med državami.

Načrtovan program mednarodnih izmenjav:

  • Strokovni posvet; Madžarska, marec 2021
  • Mladinski plezalni tabor; Slovaška, avgust 2021
  • Strokovni posvet; Češka, november 2021
  • Strokovni posvet; Hrvaška, maj 2022
  • Mladinski plezalni tabor; Slovenija, avgust 2022

Avtorica: Barbara Bajcer

 

Utrinki iz zadnjega tabora Mladinske komisije PZS, ki so se ga udeležili tudi naši člani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja