Skoči na vsebino

Tudi mi podpiramo projekt OSP! 💪

Najbrž se je vsak izmed nas, ki smo že plezali v slovenskih plezališčih, spoznal s kakšnim sumljivim  lepljencem, svedrom ali s sidriščem 🧐. Nič ni bolj neprijetnega kot spraševanje samega sebe med plezanjem ali so varovala še vedno varna za uporabo. Detajl postane takoj še težji kot je sicer! 😅

V Sloveniji se nam (pre)pogosto zdijo varna, čista in lepo opremljena plezališča samoumevna. Z naraščanjem števila obiskovalcev se negativni vplivi v okolju in v smereh kažejo še bolj občutno. Z namenom, da bomo vsi še naprej brezskrbno in varno plezali, je bil ustanovljen projekt OSP ali Opremimo slovenska plezališča.

Projekt OSP je del Sklada slovenskih plezališč in zbira finančne in materialne prispevke za preopremljanje in obnovo plezališč. Prav tako je stična točka Sklada s plezalci, saj lahko vsakdo opozori na pomanjkljivosti, nevarnosti in težave v zvezi s plezališči. Cilj projekta OSP je preko donacij in sponzorskih sredstev zagotoviti trajni vir finančnih sredstev za urejanje plezališč, ki bo plezalcem omogočil varnejše in brezskrbno plezanje.

Čeprav se vam mogoče sliši delo opremljevalca plezališča precej idilično in zabavno, pa je delo zelo težko, nevarno in odgovorno. Kje in kako bodo nameščena varovala je potrebno dobro premisliti, hkrati pa je za dokončanje takšnega projekta potrebno viseti v plezalnem pasu ure in ure, v rokah pa je potrebno držati vrtalnike ipd. Menjava stare opreme s seboj prinese tudi dodatne materialne stroške. 💰

Plezalci si običajno z užitkom in velikim navdušenjem kupujemo pisana plezalna oblačila, imamo v omari več plezalk kot čevljev za zmenke, plačujemo vodene vadbe in vstopnine ter obvezno pivo po treningu (ker smo si ga res zaslužili 😎). Kaj pa plezališča v naravi? Zakaj pa ne bi prispevali še za njih? 

Kot planinsko društvo smo se že odločili za donacijo, k temu pa želimo spodbuditi tudi vse vas, ki boste to prebrali! Donirate lahko na različne načine. S poslanim SMS-om PROJEKTOSP5 na 1919 (donacija 5€), z nakazilom preko UPN obrazca, ali Paypal računa. 

 

Vir slik in delno tudi besedila: Projekt OSP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja