Skoči na vsebino

Odstranjevanje odpadkov iz Brezna v Kofci

Poznate rek “Daleč od oči, daleč od srca” 💔? Včasih je, žal, ta rek veljal tudi za odpadke v visokogorju in na planinah. Odpadki so se pogosto odlagali v brezna in jame, saj tako niso bili vidni 👀 mimoidočim.
Tako smo se člani Planinskega društva Domžale odzvali prijaznemu povabilu Jamarskega kluba Kamnik, da skupaj očistimo eno od jam v bližini Domžalskega doma na Mali Planini.
Jama v Kofcah, imenovana tudi Veternica pod Njivico oziroma Brezno v Kofci je precej znamenita jama. Z dolžino preko 1 km in globino preko 100 m sodi med večje jame na Veliki planini. Vanjo se je žal vrsto let odmetavalo vse, kar se na Veliki Planini ni potrebovalo.
Kamniški jamarji so jamo večkrat obiskali, vsakokrat pa jih je tam pričakal kup smeti in kadavrov pri vhodnem breznu. Zato so se jamarji opravičeno spraševali tudi o vplivu vseh odpadkov na podzemno vodo na planoti. 🏞️
S skupnimi močmi smo očistili vsaj en del odpadkov, saj jih je res ogromno. Med bolj zanimive je sodil štedilnik z vso pripadajočo kuharsko opremo in cela kolekcija čevljev-škornji, mokasinke, športne superge 👟.
Upamo, da bo v prihodnosti takšnih čistilnih akcij čim manj in da bodo akcije le še raziskovalno/družabne.
Hvala Jamarskemu klubu Kamnik za organizacijo in da so nas tako lepo sprejeli medse.
ALBUM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja