Skoči na vsebino

Poročilo o izvedenem orientacijskem izletu MO

V soboto 19.10. smo izvedli orientacijski izlet po Domžalah in okolici. Izleta se je na koncu udeležilo 24 otrok in 13 staršev, ki so se razdelili v 9 skupin.
Na voljo so bile tri težavnostne stopnje:
– najlažja A – 6 km, 8 kontrolnih točk (KT), bogat opis poti z mnogo podrobnostmi (2 skupini)
– srednja B – 7.5 km, 11 KT, dovolj dober opis, da se vse KT najde brez karte  (6 skupin)
– najtežja C – 9 km in 12 KT, špartanski opis, ki zahteva poznavanje karte (1 skupina)
Start in cilj sta bila pod zunanjo plezalno steno v Domžalah, trase pa so obsegale urbano območje Domžal ter gozdove okoli Šumberka in Tičnice. Na sami progi so udeleženci, s pomočjo opisa poti in barvne karte, iskali tako klasične belo-oranžne prizme, kot tudi štampiljke s poti Pravljični Šumberk in različne napise na markantnih stavbah po Domžalah. Ekipam je poleg čim hitrejšega iskanja KT dodatne točke prineslo tudi planinsko znanje, ki smo ga preverjali na dveh živih KT (poznavanje favne in flore – Kaja, merjenje azimuta – Klara) in s teoretičnimi vprašanji v cilju.
V najboljšem možnem vremenu (suho in zelo toplo za oktober) je bil zbor sodelujočih ob 8:00 na startu, kjer smo najprej razložili varnost, območje gibanja in pravila “tekmovanja”. Sledila je razdelitev v skupine (večina so bile posamezne družine, dve skupini  pa sta vodili mentorici – Maja in Angelina) in ob 8:30 start prve ekipe in nato vsakih naslednje 4 minute  naslednje skupine. Vse ekipe so varno prišle na cilj, za pot pa potrebovale med 2h (najhitrejši) do 3h (počasnejše B ekipe) oz. 4h C ekipa. Vse A in B ekipe so našle vse postavljene točke, ekipa C pa dveh KT ni našla. Pri preverjanju znanja so bile fluktacije večje, skupaj s upoštevanjem časa pa smo ekipe lahko razvrstili po uspešnosti. V času po prihodu v cilj (najhitrejši že 10:45) in razglasitvijo smo imeli na volje igrišče pod steno, kjer je največ zanimanja bilo za odbojkasko žogo.
Najboljši so bili na končni razglasitvi ob 12:30 tudi nagrajeni – predvsem z aplavzom, saj so bile nagrade simbolične. Izlet se je zaključil ob 12:50 oz. ~1h prej kot je bilo predvideno.
Zahvala vsem sodelujočim za pomoč pri izvedbi (Kaja, Klara, Maja, Angelina in Maja).
Jernej Južna

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja