Skoči na vsebino

Gorniška šola Planinskega društva Domžale 2019

Gorniška šola Planinskega društva Domžale 2019

[button] Tudi letos odpade zaradi premajhnega števila prijav.[/button] 

Zakaj Ker smo planinsko društvo po meri gora in nam ni vseeno, kako se naše članice in člani vključujemo v društveno delo in kako kakovostno (varno in doživeto) se lotevamo gorniške dejavnosti.

Za koga Za članice in člane Planinskega društva Domžale, še zlasti za članske novince in gorniško manj izkušene, pa tudi za vse ostale nečlane. V primeru večjega števila prijav imajo društveni novinci in člani prednost pred ostalimi. Predvideno število udeležencev je od deset do petnajst.

Kaj Nekaj ključnih predavanj gorniške šole ter izlet in tura, kjer bomo uporabno teorijo prelili v preizkušeno prakso. Usposabljanje obsega prvine gorništva v kopnih razmerah.

Izlet na domačo Veliko planino bo namenjen osnovnim prvinam priprave in izvedbe izleta, vzpon na Gradiško turo pa bo namenjen plezanju po zelo zahtevni plezalni poti in uporabi samovarovalnega sestava.

Kje Predavanja v prostorih Planinskega društva Domžale, Kopališka cesta 4, Domžale; ob četrtkih od 19. do 21. ure, gorništvo v praksi pa na Veliki planini in Gradiški turi.

Oprema na izletu/turi Osebna gorniška oprema: gojzarji, nahrbtnik, vetrovka/jakna, dolge hlače, pulover, rezervna oblačila, kapa, rokavice, zavitek prve pomoči z zaščitno (astronavtsko) folijo, dežnik, kos izolacijske podloge za sedenje, vrečka za smeti, osebni dokumenti.

Osebna tehnična oprema: plezalni pas, samovarovalni sestav, čelada, pomožne vrvice, kompas. (Možnost brezplačne izposoje društvene osebne tehnične opreme.)

Več …

Izvajalci Društveni inštruktorji planinske vzgoje in vodniki Planinske zveze Slovenije.

Cena Brezplačna predavanja in izposoja društvene osebne tehnične opreme. Potrebno bo sofinanciranje stroškov izleta in ture.

Dodatne informacije Luka Skočir, načelnik vodniškega odseka (luka.skocir@gmail.com, 031 254 597) Borut Peršolja, vodja gorniške šole (borut.persolja@guest.arnes.si)

Prijave Najkasneje do petka, 22. marca 2019 do 21. ure na luka.skocir@gmail.com.

V prijavi na kratko napišite koga prijavljate (ime in priimek, letnica rojstva, naslov), kakšne so vaše gorniške izkušnje (navedite pet najzahtevnejših tur, ki ste jih opravili v zadnjem obdobju) in kaj pričakujete od gorniške šole. Napišite kateri dve temi (glej program četrtega vozla) od ponujenih šestih bi želeli slišati. (Lahko pa predlagate temo, ki je ni na seznamu, pa bi vas zanimala.)

OKVIRNI PROGRAM GORNIŠKE ŠOLE 2019

Prvi vozel (četrtek, 28. marec ob 19. uri) • Društveno življenje (Helena Kermauner) Pozdrav predsednice društva, predstavitev društva (1948-…), njegove zgodovine in dejavnosti posameznih odsekov.

• Gorništvo (Borut Peršolja) Predstavitev (slovenskega) gorništva, planinske organizacije in slovenskih gora, Častni kodeks slovenskih planincev.

Drugi vozel (četrtek, 4. april ob 19. uri) • Gremo v hribe in kaj sedaj? (Milan Jazbec) Izbor cilja in poti, oprema, pred odhodom.

• Vzpon (1) (Milan Jazbec) Začetek izleta, hoja v skupini, počitek, tempo, toplotna regulacija, spremljanje dogajanja, planinska koča. (Priprava na izlet na Veliko planino.)

Izlet na Veliko planino (sobota, 6. april ob 7. uri) (Jernej Grad) Iz Stahovice mimo svetega Primoža čez Pasjo peč do Domžalskega doma na Mali planini (1534 m). Samostojen spust v dolino (po izbiri).

Tretji vozel (četrtek, 11. april ob 19. uri) • Vzpon in spust (2) (Borut Peršolja) Dosega vrha, priprava na sestop, varnost v gorah, vreme, nesreča na počiva.

• Doživljanje po izletu (Marija Petarka) Beseda, fotografija, slika, film, splet, društveni informacijski kanali.

Četrti vozel – dve temi po izbiri udeležencev (četrtek, 18. april ob 19. uri) • Orientacija v gorah (Luka Skočir) • Spoznavanje in varstvo gorske narave (Borut Peršolja) • Markacizem (Lojze Pirnat) • Alpinizem (Milan Jazbec) • Fotografiranje (Lili Jazbec) • Družinsko gorništvo (Borut Peršolja) • Drugo: ______________________

Vzpon na Gradiško turo (datum bomo določili v dogovoru z udeleženci) (Luka Skočir) Iz Gradišča po Furlanovi poti na vrh Gradiške ture (793 m). Analiza ture.

Vabljeni!

Luka Skočir, načelnik vodniškega odseka Planinskega društva Domžale

4 komentarji na “Gorniška šola Planinskega društva Domžale 2019”

  1. Pozdravljeni, zanima me ali boste v letu 2020 organizirali gornisko solo za zacetnike. Sem velik interesen za to in prosim za povratno informacijo.

    1. Se bomo potrudili 🙂 Razpis bo objavljen na spletni strani in razposlan po elektronski pošti.
      lep pozdrav
      Luka Skočir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja