Skoči na vsebino

Švicarska prevlada v Domžalah, Maja Šuštar četrta

Švicarji s Sino Goetz in Nikolayem Primerovom na čelu so 1. decembra v Domžalah skoraj v celoti zapolnili zmagovalne stopničke druge tekme evropskega pokala (EP) 2018 v lednem plezanju v disciplini težavnost. Pred domačim občinstvom je nastopilo tudi devet Slovencev. Najuspešnejša je bila četrtouvrščena Maja Šuštar, tudi skupna zmagovalka 6. slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju, Katja Brunec je osvojila šesto mesto, Slovenija pa slavila v pokalu narodov SHS-pokala.
Evropski pokal 2018 v lednem plezanju se je začel 24. novembra v švicarskem Bernu, na drugi tekmi v Domžalah pa je cepine in dereze nabrusilo 31 tekmovalcev iz 12 držav: Češke, Finske, Francije, Hrvaške, Nizozemske, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Švice in celo Kanade. Domžalska preizkušnja, ki sta jo pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirala Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), je bila tudi sklepna tekma 6. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju.
 
 
V ženski konkurenci se je v za gledalce zelo atraktivni smeri najbolje znašla Švicarka Sina Goetz, ki se je s cepinom dotaknila vrha finalne smeri in za sabo pustila drugouvrščeno rojakinjo Vivien Labarile, tretja pa je bila Francozinja Marion Thomas. Tik pod stopničkami je domžalsko tekmo končala Slovenka Maja Šuštar(AO Domžale), ki jo je na poti proti vrhu ustavil nerešljivi rebus premikajočih se ledenega sodčka in lesene ledene sveče. “Letos je bila konkurenca malce manj ostra, pogrešali smo nekaj lanskih finalistk EP z zmagovalko Angeliko Rainer, tako da uvrstitev v finale ni bila tako zahtevna, kot je bil težaven naskok na stopničke, kar pa mi ni uspelo, to ostane za drugo leto. Težavni del je bil prehod čez ledena sodčka, ob ogledu smeri sem mislila, da bom s prvega soda napredovala na oprimek, ko sem bila tam, pa sem ugotovila, da ne bo šlo. Odločila sem se za improvizacijo, ki pa je nisem imela izdelane v glavi in ni šlo naprej. Z današnjim nastopom sem zadovoljna z vidika, da sem dala od sebe res vse, napredek opažam predvsem na tehnični ravni, bi pa lahko izboljšala še kondicijsko pripravo, a imam širok spekter dejavnosti, zanimajo me še športno plezanje in hribi, kar kombiniram še s službo in družinskim življenjem,” je ocenila plezalka iz Tuhinjske doline, v Domžalah zmagovalka sklepne tekme 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala in že drugo leto zapored skupna zmagovalka v balkanski konkurenci: “Dekleta znotraj SHS-pokala so zelo napredovala, z mojo glavno tekmico Katarino Manovski iz Srbije sva imeli letos zelo izenačene boje, kar je dobra motivacija tudi za naprej.”
 
Druga slovenska finalistka Katja Brunec (AO Kranj), novinka v tekmovalnem lednem plezanju, si je priplezala šesto mesto. “Rada plezam s cepini, tako drytooling kot v ledu, čemur se posvečam kakšna tri leta. Tako sem spoznala tudi slovenske tekmovalce, ki so me povabili na tekmovanja. Konkurenca je zame zelo močna, ker sem tekmovala le na dveh tekmah SHS-pokala in tokrat prvič v evropskem pokalu, nisem imela nobenih pričakovanj, zato sem seveda zelo zadovoljna, najpomembneje pa je, da sem na tekmi v Domžalah res uživala,” je vtise strnila Kranjčanka, ki je SHS-pokal končala kot skupno druga. V ženski konkurenci je nastopila tudi Nadja Korinšek (AO Trbovlje), ki je na tekmi EP osvojila deveto mesto, v SHS-pokalu pa bila skupno četrta.
 

V moški konkurenci so si stopničke razdelili Švicarji, na najvišjo je stopil Nikolay Primerov, po rodu sicer Rus, ki je bil lani v Domžalah tretji. “Dobro sem se počutil in tako tudi plezal. Janez je postavil odlične smeri, precej tehnične in dolge, zato sem res užival v plezanju,” se je smejalo tekmovalcu, ki je pomagal ustvariti izjemen švicarski ekipni uspeh s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder: “Švica ima precej močno ekipo, mladi so še, a pridobivajo izkušnje, sam sem verjetno najizkušenejši, a tudi ostali so zelo močni, predvsem pa uživamo. Nekaj sezon smo že tekmovali v svetovnem pokalu, zdaj pa žanjemo sadove dela.” Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Lukas Goetz, ki je prav tako kot zmagovalec osvojil vrh, a za to porabil več časa, na tretje pa njegov rojak Alexander Werren.
 
Moški finale je žal potekal brez slovenskih predstavnikov, v kvalifikacijah pa si je najboljšo uvrstitev priplezal Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik), in sicer 11. mesto na tekmi evropskega pokala in drugo mesto v SHS-pokalu, kjer je Slovenija ekipno zmagala. Edvin Nepužlan (AO Železničar) je bil 14. v EP in tretji v SHS-pokalu, tako na zadnji tekmi kot v skupnem seštevku. Miha Habjan (Akademski AO) je v evropski konkurenci dosegel 15., Tine Cuder (AO Bovec) 17. in Tom Turšič (BricAlp Škofja Loka) 22. mesto. Jaka Hrast (AO Domžale), ki je veljal za slovenskega favorita, je ob ponesrečenem nastopu tekmo EP končal na 19. mestu. “Verjetno so bila pred domačo tekmo malce prevelika pričakovanja, saj sem na prejšnji tekmi v Bernu kvalifikacije končal kot prvi, v finalu na naredil začetniško napako in bil osmi. V Domžalah sem malo brezglavo štartal in nepričakovano me je odneslo na oprimku,” je dejal Kamničan, tudi najbolje uvrščeni Slovenec v SHS-pokalu: “Letos so bile le tri tekme SHS-pokala, s kolegom Mariom Musulinom s Hrvaške sva bila izenačena, tako da je o zmagovalcu odločala današnja tekma, a sem z drugim mestom zadovoljen. Letos se je res pokazal napredek, ker sva se z Edvinom sistematično lotila treningov in sva res hvaležna Dejanu (Miškoviču, op. p.), ki nama je pomagal. Se pa zdaj dogajajo drugačne napake kot lani, ko je zmanjkovalo moči, zato bo še treba malo nastaviti glavo.”


Glavni postavljavec smeri je bil tudi letos Škofjeločan Janez Svoljšak, sicer najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, ki je leta 2016 dosegel prvo (in za zdaj edino) slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016“Težko bi bilo boljše. Pri ženskah smo skoraj dosegli vrh, bil je dotik, pri fantih pa dva vrhova, a je bilo med njima skoraj dve minuti razlike, tako da so se vsi zelo dobro razporedili.” Finalni smeri sta res učbeniško odločili o končnih razvrstitvah, gledalci ob vznožju plezalne stene na garažni hiši v Domžalah pa so uživali v dih jemajočih plezalnih akrobacijah. “Tekma je bila še boljša kot lani, smeri so bile bolj plezljive, tekmovalci so se lepše razporedili, bila je prototip dobre tekme, tako z vidika tekmovalcev kot navijačev, ki so navijali za vse tekmovalce, pa tudi z vidika organizacije. Že lani so na UIAA ocenili, da je bila domžalska tekma daleč boljša od preostalih v evropskem pokalu, letos pa mislim, da je znova na ravni svetovnega pokala, ne le evropskega,” je bil navdušen Andrej Pečjak, predstavnik PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in mednarodni sodnik UIAA v lednem plezanju, zadovoljen pa je bil tudi vodja tekme Matej Ogorevc, načelnik AO Domžale: “Pohvaliti moram timsko delo, pri organizaciji je sodelovalo okrog 30 ljudi, vsak je imel svojo nalogo in brez njega bi zmanjkal pomemben kamenček v mozaiku.”
Uradni rezultati Vir: pzs.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na vrh!