Skoči na vsebino

Vodeni pohodi na Dan domžalskih planincev

Ob Dnevu domžalskih planincev smo v Planinskem društvu Domžale pripravili tri vodene pohode na Veliko planino s skupnim ciljem pri Domžalskem domu na Mali planini, kjer se bo ob 12. uri začela manjša prireditev. Eden od pohodov je nezahteven in je primeren za vse udeležence. Druga dva pohoda potekata po manj znanih poteh iz doline Kamniške Bistrice in sta bolj zahtevna, tako po strminah, kot po dolžini poti. Pohodi so vodeni s strani naših vodnikov PZS in so brezplačni.

Nezahteven pohod na planino od Jurčka

Voden pohod iz Krivčevega (od Jurčka) do Domžalskega doma. Zbirno mesto bo v nedeljo, ob 7:30 v Domžalah (parkirišče za Vele), od koder bo organiziran prevoz z avti, kombijem ali busom, odvisno od števila prijavljenih pohodnikov. Pot nas bo vodila od gostilne Jurček na planino Podkrajnik, od tam naprej pa mimo Jelševega konfina na Gojško planino ter nato na Malo planino. Hoje bo predvidoma za 2.30 ure. Pot je v začetku strma, nato pa se položi in nudi lepe razglede. Povratek sledi isti poti. Pohod bo vodil Matjaž Škulj, vodnik PZS, prijave in informacije na 041 816 504 ali m.skulj@gmail.com.

Čez Rigelj, zahteven pohod

Tokrat nas bo peščica na tradicionalno srečanje Domžalskih planincev krenila po lovski poti mimo Riglja, neizrazitega 1409 m visokega vrha ob robu Velike planine. Neoznačena, a uhojena, pot se od Kraljevega hriba naprej usmeri nazaj proti Kamniku, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd vse do roba planine, ki ga bomo dosegli po ~900 višinskih metrih oz. 2.30 h. Od tu nas do srečanja čaka še enourni sprehod čez Gradišče. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo skupaj porabili 4 h. Za povratek imamo poleg standardnega spusta po planinski poti čez planino Dol, na voljo tudi lovsko stezo med planino Kisovec in spodnjo postajo žičnice mimo lovske koče Sivnik. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h. Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 7.00. Potrebna oprema: običajna osebna oprema – planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila, zaščita za sonce. Tura je primerna za vsakega, ki ima dovolj kondicije in se ne ustraši strmih klancev in malce izpostavljenih bregov. Če vremenska napoved ne bo zagotavljala stabilnega vremena, bo pohod lahko prestavljen na drugo izhodišče in sicer v Krivčevo pri Jurčku. Pohod bo vodil Jernej Južna, vodnik PZS, prijave in informacije na 031 246 201, jernej.juzna@gmail.com.

Martinj steza, zahteven pohod

Zanimiv in predvsem osamljen dostop na Veliko planino je možno opraviti tudi po t.i. Martinj stezi. Nemarkirana, a uhojena steza, je nekakšna češnja na velikoplaninski torti. Predenj bomo stopili na njene širne travnate poljane, se bomo sprehodili še skozi Rzenikovo dvorišče. Pokončna Martinj stena, pod katero poteka naša pot, je namreč nekakšen uvod v mogočno Rzenikovo ostenje. Kljub njegovemu zloveščemu slovesu, pa bo tura vse prej kot taka. Spretno speljana lovska steza nas bo popeljala skozi gozdove, skalnate police in prikupna razgledišča, s katerih se odkriva širok in nepozaben pogled na bližnje Grintovce. Po nekaj urah hoje bomo prispeli na planino Dol, od koder nas do Domžalskega doma loči še dobra ura in pol udobne hoje po sončnih planinah. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo hodili 5 ur. Povratek bo potekal čez Planino Dol in skozi Dolski graben. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h. Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 6.00! Potrebna oprema: poleg običajne osebne opreme (planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila) je obvezen del opreme tudi čelada. Tura je primerna za vsakogar, ki ima dovolj kondicije in ki je kolikor toliko vajen gorskih strmin in izpostavljenih bregov. Izlet je izvedljiv le v suhem vremenu, zato bo v primeru deževne napovedi pohod odpovedan. Vodja bo udeležence na to opozoril že v petek. Turo bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS, prijave in informacije na 041 483 924, mogorevc@gmail.com.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja