Skoči na vsebino

Povabilo na vrhove nad Soriško planino – tokrat na smučeh

…, turnih seveda. Če bi morali zgolj na kratko opisati tokratni turnosmučarski potep, bi rekli »gori, doli, naokoli nad Soriško.« Smučiščem, ki leži na meji med gorenjsko in primorsko je namreč obdano s kopico vrhov, ki pa se združeni v eni trasi vedno izkažejo za zelo hvaležen cilj turnih smučarjev in pohodnikov.

Ob lepem vremenu vsak obiskovalec prav gotovo najprej opazi razgled, ki se razteza praktično čez cel slovenski alpski svet. Škofjeloške in cerkljanske gore, pa primorski vrhovi in vse naše Alpe so od tod praktično na dlani, tako da je to pravi cilj vseh ljubiteljev širokih razgledov. Dravh, Lajnar, Slatnik, Možic in Šavnik so prav zares eni izmed najlepših razglednikov našega gorskega sveta, če pa se na njih povzpnemo še na smučeh je pa doživetje še toliko lepše – vsaj za nas, ljubitelje drsalnega koraka v gorah. Poleg lepih razgledov pa ponujajo omenjeni vrhovi še vplogled v ne tako zelo oddaljeno preteklost – objekti Alpskega zidu namreč še vedno pričajo o časih, ko je med obema svetovnima vojnama našo deželo razklala meja, določena s podpisom Rapalske pogodbe. Nekaj obmejnih vojaških objektov si bomo lahko ogledali tudi od blizu ter od znotraj.

V osnovi gre za lahko turno smuko, ki pa se v primeru spihane snežne podlage lahko spremeni v nekoliko zahtevnejšo. Zato morate imeti s seboj obvezno cepin, dereze in čelado! A to ne pomeni, da morajo manj izkušeni smučarji ostati doma za pečjo, saj spust kljub temu ne predstavlja večje težave. Izbira smeri spusta je namreč res pestra, le podlaga zna biti, kot že omenjeno, trda.

Bo pa tokratni izlet nekoliko poseben že v samem štartu. Planinci načeloma veljamo za ljudi, ki se v gore radi odpravljamo zgodaj zjutraj. No, tokrat bo drugače! Saj bomo lovili sončni zahod, ki zgoraj omenjene poglede še posebej lepo obarva. Smuka bo temu primerno, potekala v polmraku, zato ne smete pozabiti čelne svetilke.

Izlet bo potekal v soboto, 27. februarja 2016, z zborom ob 10. uri v Ljubljani (pred Merkurjem v Vižmarjah) ali ob 10.20 v Domžalah (parkirišče za blagovnico Tuš – bivši Vele) oz. ob 11.30 na Soriški planini (parkirišče pred smučiščem na Soriški planini). Povratek na zborni mesti v večernih urah!

Obvezna oprema: popolna turno smučarska oprema, sončna očala, lavinski trojček, cepin, dereze, čelada, in obvezna čelna svetilka s polnimi baterijami. Ne pozabite na osebna opremo (oblačila, zaščita proti mrazu), malica in topla pijača. Na poti ni nobene planinske koče.

Prijave zbiramo preko elektronskega obrazca najkasneje do petka, 26. februarja 2016, do 12. ure. Število udeležencev je omejeno na 10, zato pohiti s prijavo. Prevoz: Izlet je brezplačen, prevoz ni organiziran.

Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. Stroški prevoza se porazdelijo med vse udeležence. Tako bomo poskrbeli za kar se da nizke stroške in kar je še pomembneje … za nižji ogljični odtis našega planinskega pohajkovanja.

V primeru slabega vremena bo potek izleta prilagojen aktualnim vremenskim razmeram. Vodja izleta si pridržuje pravico do spremembe poti in cilja, prestavitve izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan izlet.

Izlet vodi Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse dodatne informacije na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041 483 924. Prijave do petka, 20. februarja do 12. ure preko spletnega obrazca. Število prijav je omejenih (10), zato pohiti s prijavo!

 

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja