Skoči na vsebino

Članarina PD Domžale 2016

S 1. februarjem je potekla članarina Planinskega društva Domžale, hkrati pa tudi članarina Planinske zveze Slovenije, katere člani smo vsi, ki smo včlanjeni v domžalsko planinsko društvo. Pravzaprav gre za isto stvar – s plačilom članarine tako podprete delo našega društva ter delo slovenske krovne planinske organizacije, sebi pa zagotovite vrsto pravic in ugodnosti za varnejše, cenejše in prijetnejše doživljanje gora!   V letu 2016 na področju članarine PZS ni veliko novosti. Naštel bom le najbolj aktualne, torej tiste, ki zadevajo člana posameznika):
  • Združitev članarine A in A+: članarina A+ se ukine, s tem da se obseg zavarovanja prenese na kategorijo A (zavarovanje za reševanje v tujih gorah za celi svet in višje zavarovalne vsote). Višina članarine A ostaja enaka, in sicer 55 €.
  • Stroške izdaje novih izkaznic z letom 2016 krijejo člani sami in jih bo PZS zaračunal društvom, ta pa naj izkaznice zaračunajo članom. Člani A, B, B1 in S + Š, ki so izkaznice dobili v letih 2013, 2014 ali 2015, uporabljajo te izkaznice še naprej. Nove izkaznice dobijo člani, ki se bodo leta 2016 prvič včlanili v konkretno društvo.
  • Povišan popust za člane PZS v Planinski založbi PZS, ki zdaj znaša 20 %.
  • Več ugodnosti za člane PZS pri partnerjih PZS.
 

Vrste in višina članarine

Društveno članarino lahko poravnate na prodajnem mestu Loterije Slovenije v Domžalah (Utrinek Vida Kleinlercher s. p., Ljubljanska cesta 72, Domžale) od ponedeljka do petka od 7. do 17. ure, ob sobotah pa od 7. do 12. ure ali društveni pisarni ob torkih med 19.30 ter 20. uro (prosimo za predhodni klic na telefonsko številko 041 483 924 (Matej Ogorevc). Včlanitev v Planinsko društvo Domžale oz. plačilo članarine je možno kadarkoli tudi preko spletnega portala PZS.
Vrste članstva Višina članarine
A: član z največjim obsegom ugodnosti 55,00 €
B: polnoletna oseba z osnovnim obsegom ugodnosti 25,00 €
B1: oseba, starejša od 65 let, z osnovnim obsegom ugodnosti 18,50 €
S+Š: srednješolec ali oseba s statusom študenta, do vključno 26. leta starosti, z osnovnim obsegom ugodnosti 16,00 €
S+Š/d: z družinskim popustom 8,00 €
P+O predšolski ali osnovnošolski otrok z osnovnim obsegom ugodnosti 7,00 €
P+O/d: z družinskim popustom brezplačno
OPP: osebe s posebnimi potrebami  5,60 €
Do družinske članarine, so upravičeni otroci staršev, ki so prav tako člani društva. Za družino se šteje mati, oče in otrok oz. mati samohranilka/oče samohranilec z vsaj enim otrokom.   Članstvo traja od dneva včlanitve do 31. januarja naslednje leto. Za neprekinjeno zavarovanje, velja tudi za asistenco Coris v tujini, morajo člani poravnati članarino do 31. januarja naslednjega leta. Če člani poravnajo članarino po 1. februarju, začne zavarovanje teči ob polnoči naslednjega dne od dneva poravnane članarine.  

Zavarovanje članov PZS

Člansko zavarovanje je sklenjeno pri zavarovalnici Adriatic Slovenica d. d.. Z njo je sklenjena pogodba za nezgodno zavarovanje članov, zavarovanje stroškov reševanja v tujini s 24-urno asistenco in zdravstveno asistenco za tujino ter zavarovanje zasebne odgovornosti članov PZS. Osnovno zavarovalno jamstvo> velja za:
  • pohodništvo do 6.500 metrov nadmorske višine;
  • treking do 6.500 metrov nadmorske višine;
  • gorništvo do 6.500 metrov nadmorske višine (vključuje lažje plezanje do IV. stopnje po težavnostni lestvici UIAA);
  • alpinizem, športno, balvansko ter ledno plezanje do 5.000 metrov nadmorske višine v naravi ali na za to ustrezno urejenih plezališčih in umetnih stenah.
  • turno kolesarjenje: turno kolesarstvo je posebna zvrst gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev in se izvaja v naravi. Zavarovalno kritje velja za turno kolesarstvo, in sicer za vzpon in spust na planinskih/gorskih poteh, ki so na osnovi pravilnikov, priporočil in naravnih karakteristik terena primerne za turno kolesarjenje.
  • turno smučanje, ko se turne smuči uporabljajo zgolj kot pripomoček za hojo, spust oz. kot pripomoček za doseganje cilja pri izvajanju planinske dejavnosti;
  • krpljanje, kadar so krplje pripomoček za hojo po snegu pri izvajanju planinske dejavnosti;
Zavarovalno kritje ne velja za:
  • alpinizem in športno plezanje brez dodatnega varovanja – solo plezanje nad IV. stopnjo po lestvici UIAA (plezanje posameznika brez varovanja),
  • urbano plezanje (po urbanih objektih, plezanje po drevesih itd.),
  • člane alpinističnih odprav, vendar se lahko ponudba za posamezno alpinistično odpravo pripravi naknadno,
  • tekmovanja, razen kadar je to posebej dogovorjeno in zavarovano pod posebnimi pogoji,
  • izključena je obveznost zavarovalnice za nezgode, ki nastanejo pri tekmovalnem turnem smučanju in heli smučanju,
  • v turno kolesarstvo ne sodijo zvrsti gorskega kolesarjenja, kot so: spust, downhill, freeride in druge adrenalinske dejavnosti s kolesi.
Več o zavarovanju ter zavarovalnih vsotah si lahko preberete na spletni strani PZS. pdflogoZgibanka Zavarovanje članov Planinske zveze slovenije  

Seznam ugodnosti za člane PZS (z veljavno člansko izkaznico in osebnim dokumentom)

Kategorije članstva 2016 A B B1 S+Š P+O OPP*
1. zavarovanje za nezgodno smrt pri planinski dejavnosti v v v v
2. zavarovanje za invalidnost pri planinski dejavnosti v v v v v
3. zavarovanje za stroške reševanja v tujini – ves svet v
4. zavarovanje za stroške reševanja v gorah Evrope in Turčije v v v v
5. zavarovanje odgovornosti v tujini – ves svet v
6. zavarovanje odgovornosti v gorah Evrope in Turčije v v v v
7. popusti pri prenočevanju v planinskih kočah PZS (50 %), razen v sobah z 1 do 4 ležišči v planinskih kočah I. kategorije (30 %) v v v v v v
8. popusti pri prenočevanju v planinskih kočah 13 planinskih organizacij Evrope** v v v v v v
9. oprostitev plačila turistične takse v planinskih kočah v v v v v v
10. Cici dnevnik, Dnevnik 1 ali Dnevnik 2 Mladi planinec/ Mlada planinka v
11. 20 % popust pri nakupu edicij Planinske založbe PZS v v v v v v
12. 25 % popust pri naročnini na Planinski vestnik v v v v v v
13. popust pri nakupu opreme in storitev po seznamu pogodbenih partnerjev PZS v v v v v v
14. 20 % popust pri obisku Slovenskega planinskega muzeja v v v v v v
* V skladu za zakonskimi možnostmi, podrobneje je pojasnjeno v poglavju o zavarovanju ** Na osnovi sporazuma o reciprociteti imajo člani PZS popust pri prenočevanju v kočah partnerskih planinskih organizacij, organizacij, ki imajo pravico uporabljati (nakupa) znamkice za reciprociteto ter pri prenočevanju v kočah PSH (Planinarski savez Hrvatske) in ÖTK (ÖsterreichischerrnTouristenklub). Več na spletni strani PZS.   pdflogoUgodnosti za člane ———————————— Več o članarini PZS:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja