Skoči na vsebino

Vabilo na pohod VO: Mt.Coglians/Hohe Warte

Mt. Coglians/Hohe Warte, 2780 m Najvišji razglednik v Karnijskih Alpah

18.-19. julij 2015.

Izlet Planinskega društva Domžale in Planinskega društva Slivnica pri Celju.  

Monte Coglians/Hohe Warte je najvišja gora Karnijskih Alp, na meji med Italijo in Avstrijo. Velja za enega lepših razglednikov v tem delu Alp, saj ob lepem vremenu ponuja poglede na večji del Karnijskih Alp, Dolomite, Visoke Ture in Julijske Alpe. Na širšem območju gore se še nahajajo ostanki vojaških bitk iz 1. svetovne vojne. Pod zahodnih vznožjem leži slikovito jezero Wolayersee, blizu katerega stoji koča, v kateri bomo prenočevali.

Zbirno mesto: Gorica pri Slivnici: bus postaja ob 7.00; Domžale: parkirišče za Vele ob 8.00.

Prevoz: kombi in osebni avto.

Opis: Prvi dan vožnja (cca 3,5 h) mimo Predela, Tolmezza do koče Tolazzi. Od parkirišča (1350 m) do koče Wolayerseehütte (1959 m) je približno 2 ure hoje, vendar po južni in dokaj sončni strani. Pot ni zahtevna. Po kosilu bo možnost lažje ture na Rauchkogel (2460 m), cca 2,5-3 h s povratkom. V nedeljo vzpon na Mt. Coglians/Hohe Warte (2780 m) po poti Spinotti, cca 3,5 ure. Po krajšem sestopu sledi tehnično najtežji del poti, ki je opremljena z jeklenico in lestvami. Nad tem delom sledi skalnato travnati del. Zgornjo tretjino poti predstavljajo obširna melišča. Zgornji del pod vrhom poteka pot med skalovji in je potrebna zopet pomoč rok. Povratek z vrha je do spodnjega dela melišč po isti poti, kjer pa bomo po odcepu sledili poti do koče Marinelli (2122 m). Od koče sestop v dolino Morareto do izhodiščnega mesta.

monte_coglians_hohe_warte_und_wolayer_see-1572281

Težavnost: tehnično in kondicijsko zahtevno. Odsek z jeklenicami in lestvijo, v zgornjem delu melišče in razbito skalovje, kjer je potrebna pomoč rok.

Oprema: gojzarji, nahrbtnik, primerna oblačila z rezervami za preoblačenje, samovarovalni komplet s plezalnim pasom, čelada, pohodne palice (če jih uporabljate), pijača in hrana, zaščitna oprema proti soncu in mrazu.

Stroški: Vsak udeleženec krije lastne stroške nočitve in prehrane. V koči Wolayerseehütte je rezervirano spanje na skupnih ležiščih s ceno za člane PZS 12 €. Prehrano in pijačo si naroča vsak sam, a opozorilo, da pride meni večerja in zajtrk cca 30 €. Strošek za prevoz se porazdeli med udeležence.

Povratek: v večernih urah 19.7.2015.

Prijave: do srede, 15. julija 2015 na dusan.prasnikar@gmail.com ali GSM 031 694 134 ter na manca.cujez@gmail.com ali 040 352 665. Prijave do zasedenosti mest. Obvezno plačana članarina PZS za leto 2015.

V primeru deževne vremenske napovedi bo izlet odpovedan.

Vodnika PZS: Dušan Prašnikar, Manca Čujež

foto: internet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja