Skoči na vsebino

Vabilo na turnosmučarsko potepanje

Vrhovi nad Soriško planino na smučeh …

, turnih seveda. Če na kratko tokratni turnosmučarski potep, bi rekel »goli, doli, naokoli nad Soriško.« Vrhovi nad tem smučiščem, ki leži na meji med gorenjsko in primorsko je namreč obdano s kopico vrhov, ki pa se združeni v eni trasi vedno izkažejo za zelo hvaležen cilj turnih smučarjev in pohodnikov.

Ob lepem vremenu vsak obiskovalec prav gotovo najprej opazi razgled, ki se razteza praktično čez cel slovenski alpski svet. Škofjeloške in cerkljanske gore, pa primorski vrhovi in vse naše Alpe so od tod praktično na dlani, tako da je to pravi cilj vseh ljubiteljev širokih razgledov. Dravh, Lajnar, Slatnik, Možic in Šavnik so prav zares eni izmed najlepših razglednikov našega gorskega sveta, če pa se na njih povzpnemo še na smučeh je pa doživetje še toliko lepše – vsaj za nas, ljubitelje drsalnega koraka v gorah. Poleg lepih razgledov pa ponujajo omenjeni vrhovi še vplogled v ne tako zelo oddaljeno preteklost – objekti Alpskega zidu namreč še vedno pričajo o časih, ko je med obema svetovnima vojnama našo deželo razklala meja, določena s podpisom Rapalske pogodbe. Nekaj obmejnih vojaških objektov si bomo prav gotovo tudi od blizu ogledali.

Bo pa tokratni izlet nekoliko poseben že v samem štartu. Planinci načeloma veljamo za ljudi, ki se v gore radi odpravljamo zgodaj zjutraj. No, tokrat bo drugače! Saj bomo lovili sončni zahod, ki zgoraj omenjene poglede še posebej lepo obarva. Smuka bo temu primerno, potekala v polmrak, zato ne smete pozabiti čelne svetilke.

ZBOR IN POVRATEK V soboto, 21. februarja 2015. Zbor ob 10.30 na velikem parkirišču za blagovnico Tuš (bivši Vele), povratek v večernih urah!

PREVOZ Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se bomo na zbornem mestu porazdelili tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo.

OPREMA Popolna turno smučarska oprema, lavinski trojček, cepin, dereze, čelada, in obvezna čelna svetilka s polnimi baterijami. Ne pozabite na osebna opremo za celodnevno turo (oblačila, zaščita proti mrazu), malica in topla pijača. Na poti ni nobene planinske koče.

VREME IN OSTALE NEVŠEČNOSTI Predviden potek izleta bo izpeljan le v primernem vremenu in v primeru stabilnih in varnih snežnih, lavinskih razmer. Vodja izleta si pridržuje pravico po spremembi poti, cilja, prestavitvi izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek izleta.

ZAHTEVNOST TURE V osnovi gre za lahko turno smuko, ki pa se v primeru spihane snežne podlage lahko spremeni v nekoliko zahtevnejšo. Težavo lahko predstavljajo predvsem spihana pobočja, zato morate imeti s seboj obvezno cepin, dereze in čelado! A to ne pomeni, da morajo manj izkušeni smučarji ostati doma za pečjo, saj spust kljub temu ne predstavlja večje težave, kajti izbira smeri spusta je res pestra, le podlaga zna biti, kot že omenjeno, trda.

VODSTVO, INFORMACIJE IN PRIJAVE Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse dodatne informacije na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041/483-924. Prijave pri vodji izleta do petka, 20. februarja do 12. ure.

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja