Skoči na vsebino

Vabilo na pohod VO: Mt.Coglians/Hohe Warte

Mt. Coglians/Hohe Warte, 2780 m Najvišji razglednik v Karnijskih Alpah

26.-27. julij 2014.

Izlet v okviru Vodniškega odseka Planinskega društva Domžale.

Monte Coglians/Hohe Warte je najvišja gora Karnijskih Alp, na meji med Italijo in Avstrijo. Velja za enega lepših razglednikov v tem delu Alp, saj ob lepem vremenu ponuja poglede na večji del Karnijskih Alp, Dolomite, Visoke Ture in Julijske Alpe. Na širšem območju gore se še nahajajo ostanki vojaških bitk iz 1. svetovne vojne. Pod zahodnih vznožjem leži slikovito jezero Wolayersee, blizu katerega stoji koča, v kateri bomo prenočevali.

Zbirno mesto: parkirišče za Vele v Domžalah ob 8.00, 26.7.

Prevoz: z lastnimi osebnimi avtomobili (dogovor glede na število prijav; ob prijavi sporočite tudi, ali lahko peljete).

Opis: Prvi dan vožnja (cca 3,5 h) mimo Predela, Tolmezza do koče Tolazzi. Od parkirišča (1350 m) do koče Lambertenghi (1955 m) je približno 2 ure hoje, vendar po južni in dokaj nesenčni strani. Pot ni zahtevna. Po kosilu bo možnost lažje ture na Rauchkogel (2460 m), cca 2,5-3 h s povratkom. V nedeljo vzpon na Mt. Coglians/Hohe Warte (2780 m) po poti Spinotti, cca 3,5 ure. Po krajšem sestopu sledi tehnično najtežji del poti, ki je opremljena z jeklenico in lestvami. Nad tem delom sledi skalnato travnati del. Zadnjo tretjino poti predstavljajo obširna melišča, kar pomeni manj prijeten del vzpona. Zgornji del pod vrhom poteka pot med skalovji in je potrebna zopet pomoč rok. Povratek z vrha je do spodnjega dela melišč po isti poti, kjer pa bomo po odcepu sledili poti do koče Marinelli (2122 m). Od koče sestop v dolino Morareto do izhodiščnega mesta. Skupno sestopa

Težavnost: tehnično in kondicijsko zahtevno. Odsek z jeklenicami in lestvijo, v zgornjem delu melišče in razbito skalovje, kjer potrebna pomoč rok.

monte_coglians_hohe_warte_und_wolayer_see-1572281

Oprema: gojzarji, nahrbtnik, primerna oblačila z rezervami za preoblačenje, samovarovalni komplet s plezalnim pasom, čelada, pohodne palice (če jih uporabljate), pijača in hrana, zaščitna oprema proti soncu in mrazu.

Stroški: Vsak udeleženec krije lastne stroške nočitve in prehrane. V koči Wolayerseehütte je rezerviran pol penzion (cena za člane PZS je 38 €). Možnost kosila v koči prvi in drugi dan. Strošek za prevoz se porazdeli med udeležence glede na število avtomobilov in udeležencev.

Povratek: v večernih urah 27.7.

Prijave: na elektronski naslov dusan.prasnikar@gmail.com ali na mobilni telefon 031 694 134 do srede, 23. julija. Na ta kontakta dobite tudi vsa potrebna dodatna pojasnila.

V primeru deževne vremenske napovedi bo izlet odpovedan.

Vodja: Dušan Prašnikar, vodnik PZS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja