Skoči na vsebino

Chamonix

Sedemnajst članov Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale se je 19. marca zvečer odpravilo v Chamonix, zibelko alpinizma pod Mont Blancom s ciljem spoznavanja tamkajšnjih gora, splezati kakšno smer ali celo smučati s katerega od mnogih vrhov.
Po nočni vožnji smo se vsi zapeljali z žičnico na Aiguille du Midi na višino 3.800 metrov, od tam naprej pa smo se v več skupinah razkropili po montblanškem pogorju. Vedeli smo, da imamo na voljo dva dni lepega vremena in odličnih ledno-snežnih razmer.
Tako smo v naslednjih dveh dneh preplezali greben Cosmique in ozebnik Chere, po slovitem Whymperjevem ozebniku osvojili Aiguille Verte (4.122m) in opravili vrsto turnih smukov (v Valle Blanche z Aiguille du Midi in s Helbronerja, s Col de Argentiere, z ledenika Telefre in z bivaka Vallot pod vrhom Mont Blanca). Ko je v soboto zjutraj po napovedi začelo deževat, se nas je nekaj odpravilo proti domu, ostali so pa še malo spoznavali okolico Chamonixa.
V dveh dneh smo pobližje spoznali francosko stran montblanškega pogorja, pridobili dragocene izkušnje in predvsem veliko idej za prihodnje obiske teh krajev.
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja