Skoči na vsebino

Vabilo: turnosmučarski izlet na Dleskovško Planoto

TURNOSMUČARSKI IZLET NA DLESKOVŠKO PLANOTO

Dleskovška planota leži vzhodno v podaljšku grebena Grintovcev. Na sever in vzhod je strmo odsekana proti Robanovemu kotu in Zgornji Savinjski dolini, proti jugu pa so pobočja položnejša. Dostop je olajšan s številnimi cestami. Planota se nahaja na višini med 1500 in 2100 metri nad morjem in obsega skoraj 15 km2. To je najobširnejše in najlepše smučišče v vsah Kamniških in Savinjskih alpah.

S temi besedami avtorja vodnika Turni smuki (PZS, 1985), Milo Črnivec in Ciril Praček PZS, vabita turne smučarje na pobočja planote že vrsto let. Prijaznemu povabilu se bomo tokrat odzvali tudi mi in z veseljemopravili s to srednje zahtevno turo. A nekoliko zahtevnejši je le vzpon in spust na Veliki vrh oz. na Veliko zelenico, njegov 2114 m visoki severni vrh. Za izhodišče si bomo izbrali domačijo Planinšek (1087 m) oz. v primeru kopne ceste planino Ravne (1500 m). Od tam bomo sprva nadaljevali proti jugozahodu, kaj kmalu pa se bomo obrnili na severozahod in pričeli z daljšim vzponom proti Dleskovcu, vrhu po katerem je dobila planota ime. Z njega sledi spust proti Sedelcu in vzpon na Veliko zelenico, naš cilj. Smer smuka poteka po poti vzpona, vmes nas čaka le 120 m vzpon na Dleskovec, nato pa nadaljevanje smuka vse do izhodišča. Vse skupaj bo trajalo nekje med 4 in 7 urami – odvisno od izhodišča in snežnih razmer.

ZBOR IN POVRATEK V soboto, 1. marca 2014. Zbor ob 6.00 na makadamskem parkirišču za blagovnico Vele, povratek v popoldanskih urah – gre za celodnevno turo!

PREVOZ Prevoz je načrtovan z osebnimi avtomobili. V primeru večjega števila udeležencev, se bomo na zbornem mestu porazdelili tako, da se bomo na pot odpravili s čim manj avtomobili. Stroške prevoza si nato delimo.

OPREMA Popolna turno smučarska oprema, lavinski trojček, cepin, dereze, čelada, osebna oprema za celodnevno turo (oblačila, zaščita proti mrazu), malica in topla pijača. Na poti ni nobene planinske koče.

VREME IN OSTALE NEVŠEČNOSTI Predviden potek izleta bo izpeljan le v primernem vremenu in v primeru stabilnih in varnih snežnih, lavinskih razmer. Vodja izleta si pridržuje pravico po spremembi poti, cilja, prestavitvi izleta oz. v najslabšem primeru njegovi odpovedi v kolikor bo smatral, da so razmere na terenu neustrezne oz. (pre)nevarne za varno izpeljan potek izleta.

ZAHTEVNOST TURE Kakor že omenjeno uvodoma, je tura srednje zahtevna, z zahtevnejšim vzponom in spustom z Velikega vrha. A to ne pomeni, da morajo manj izkušeni smučarji ostati doma za pečjo. Slednji bodo preostali del skupine lahko počakali na Dleskovcu in uživali v prelepem razgledu ali pa opravili nekaj spustov proti sedelcu. Skratka, tura je primerna za vse!

VODSTVO, INFORMACIJE IN PRIJAVE

Izlet bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS. Prav tako je na voljo za vse dodatne informacije na elektronskem naslovu mogorevc@gmail.com oz. na telefonski številki 041/483-924. Prijave pri vodji izleta do petka, 28. februarja do 12. ure.

Vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja