Skoči na vsebino

Pot: Domžale – Tabor – Sv. Trojica

Začetek Domžalske poti spominov je pri spomeniku NOB v parku pri Pošti Domžale, Ljubljanska cesta 74. Iz središča Domžal, kjer sta tudi železniška in avtobusna postaja, krenemo mimo blagovnice Vele po Ulici Matije Tomca in Miklošičevi ulici do mostu čez Kamniško Bistrico, ki je namenjen pešcem in kolesarjem. Na levem bregu Kamniške Bistrice je kamniti spomenik talcem. Ob vznožju Šumberka nadaljujemo do začetka Trim steze, kjer naletimo na markacije in začetek Domžalske poti spominov. Markacijam sledimo čez zahodni in severni del Šumberka do spomenika trem talcem, tu previdno prečkamo cesto Domžale–Podrečje (prehoda za pešce žal ni), nadaljujemo po kolovozih (južno od vrha 353 m visoke Tičnice) do razgledne točke nad avtocesto Ljubljana–Blagovica, ki jo prečkamo v podhodu. Nadaljujemo do povezovalne makadamske ceste Domžale–Krumperk, ki jo prečkamo in se pri znamenju vzpnemo po gozdni poti do Tabora. Cerkev svete Kunigunde na Taboru dosežemo iz Domžal v uri in pol. Cerkev obdajajo ostanki obrambnega zidu, ki je varoval okoliške prebivalce pred Turki. Za cerkvijo na severni strani je kmetija, za njo pa nas markacije vodijo skozi gozd po markirani poti (tu gresta Ljubljanska mladinska pot in Domžalska pot spominov, zato je lahko slediti markacijam, ki imajo poleg rdeče-belega kroga še črki M ali D) v vas Brdo. Iz Brda nadaljujemo pot po asfaltirani cesti (na desni strani so globoke vrtače) do odcepa makadamskega kolovoza za Oklo (partizanski spomenik). Z Oklega sevzpnemo do razvalin Judeževe domačije, prečkamo travnik in se spustimo do asfaltirane ceste pod vasjo Žeje. Pot nadaljujemo po asfaltirani cesti mimo Gasilskega doma v Žejah, čez zaselek Uševk (pri Rožičevi domačiji je vpisna knjiga in žig) v vas Sv. Trojica, ki je najvišje ležeče naselje v občini Domžale. Vrh Trojice (553 m) je oddaljen le nekaj minut hoje iz vasi proti severu, ponuja pa nam lep razgled: od severa proti vzhodu so Kamniške-Savinjske Alpe, Menina planina in Zasavsko hribovje, na jugu Janče in Krim, na zahodu pa Polhograjsko hribovje, Rašica in Lubnik. Ko se naužijemo razgleda nadaljujemo pot po cesti proti jugovzhodu. Na levi strani nas spremlja razgled na Moravško dolino z Limbarsko goro, pred nami pa je gozdnati hrbet Murovice. Pridemo na preval Konfin s počitniškimi hišami (kapelica z dvema lipama, na vzpetini severno od ceste je izjemen pogled na Kamniško-Savinjske Alpe), kjer se priključimo Moravški planinski poti. Desno navzdol proti jugu gre steza v Dolsko. Pot na Murovico gre ob robu travnika v gozd, kjer po krajših strmejših odsekih dosežemo vrh z vpisno knjigo in zvončkom želja. Iz Domžal 4 h 30 min. Del Domžalske poti spominov.

2 komentarja na “Pot: Domžale – Tabor – Sv. Trojica”

  1. Včeraj sem prehodila pot od mosta čez Kamniško Bistrico preko Šumberka do Tabora nad Ihanom. Pot se mi zdi zelo slabo označena, redke markacije so obledele, pogrešala sem kakšen smerokaz…

    1. V letošnjem letu je bilo predvideno markiranje na trasi poti, ki jo omenjate vendar nismo uspeli zaradi nepredvidenih del odstranjevanja posledic žledoloma in deževnega poletja, ki ni dopuščalo označevanje z barvami. To delo je žal prestavljeno na prihodnjo pomlad in upam, da bo kmalu spomladi vsaj en teden suhega vremena, da bo omogočeno markiranje z barvami. Na spletni strani se bom potrudil, da bomo to akcijo tudi objavili.
      načelnik markacistov PD Domžale: Alojz Pirnat

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja