Skoči na vsebino

Pot: Kamniška Bistrica – Presedljaj – Korošica

Začetek markirane poti je na neurejenem parkirišču v gozdu, okoli 570 m visoko, 50 m od mostu čez Kamniško Belo, okoli 800 metrov pred Domom v Kamniški Bistrici. Pot nas popelje čez razgibano moreno, ki jo porašča bukov gozd do kolovoza ob Kamniški Beli. Po njem hodimo sprva še ob vodi, ki pa je kmalu zmanjka. Po slabem kilometru (po 15 min) nas kažipot usmeri desno v breg, levo pa se nadaljuje nemarkirana pot do slapu Orličje (Orglice). Dvigamo se v ključih skozi gozd, levo čez grapo izpod Rzenika, kjer prvič vidimo njegovo mogočno steno. Navzgor po gozdu, pot je nadelana z lesenimi bruni, dospemo do pomola v grebenu z imenom Prižnica, kjer stojita klop in miza z lepim razgledom na Zeleniške špice.

Nadaljujemo levo čez dolomitizirano grapo, kjer so nameščeni mostički in žična vrv. Pot se vzpenja levo navzgor skozi redek gozd do gozdne meje, ki oznanjajo macesni in desno čez studenec ter z visokimi stopi skozi ruševje (pozimi je območje zelo plazovito).

pres-1

Po skoraj treh urah hoje stopimo na Presedljaj, 1613 m, kjer se nam odpre pogled na dolino Lučke Bele in Dleskovško planoto.

Na desno vodi pot proti Konju, mi pa nadaljujemo vzpon proti levi v ruševnata vzhodna pobočja Vežice (na grebenu lahko opazimo zimske markacije). Prekoračimo strmo grapo Čohavnico, ki se prepadno izteka proti Šibju v Lučki Beli (pozimi in spomladi nevarnost zdrsa na snežišču). Naslednjo uro se vztrajno dvigamo v vedno bolj planotast svet vse do Praga, 1910 m, kjer se nam končno odpre pogled na Ojstrico in kotlino Korošice pod njo. Malo pred Pragom se desno odcepi pot k jezeru Vodotočnik. S Praga nas čaka še sto metrov spusta do Kocbekove koče. Nezahtevna markirana pot. Skupaj iz doline 4.30–5 h.

korosica-1

4 komentarji na “Pot: Kamniška Bistrica – Presedljaj – Korošica”

  1. Pingback: GOZDNI MIKADO V DOLINI KAMNIŠKE BELE « Razgledi

  2. Pingback: VELIKA PLANINA: IZ ZGOVORNE DAVNINE V LEŽERNO SODOBNOST « Razgledi

  3. Danes smo naleteli na izredno prijetna Domžalska markacista na poti proti Presedljaju. Njuna prizadevnost pri urejanju planinske poti nam je bila zgled nesebičnega dela za dobrobit skupnosti, ki ne temelji na denarju temveč na prepričanju. Hvala vsem markacistom za varen in lahkotnejši korak nas in naših otrok!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja