Skoči na vsebino

Prireditev ob 60 letnici PD Domžale

Natanko na isti dan, kot je bilo pred šestdesetimi leti ustanovljeno, je Planinsko društvo Domžale povabilo članice in člane ter podpornike društvenega dela na spominsko slovesnost v počastitev šestdesetletnice ustanovitve Planinskega društva Domžale.

Spominska slovesnost je bila v nedeljo, 16. novembra 2008, ob 16.30 uri, v veliki dvorani Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah. V programu so sodelovali:
  • Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica (pevovodja Igor Velepič),
  • baritonist Ivan Andres Arnšek, harmonikar Niko Krajger in
  • otroci mladinskega odseka Planinskega društva Domžale.
Vezno besedilo, poezija in izbor odlomkov so bili delo Helene Giacomelli, pripovedovalca pa Marjeta Keršič Svetel in Blaž Lesnik. Na slovesnosti je bil prikazan odlomek iz alpinističnega filma “Cerro Torre South Face”, ki je bil leta 1990 kot najboljši alpinistični film nagrajen s Srebrnim encijanom na Festivalu gorniških filmov v Trentu (Italija), slišali pa smo tudi odlomek radijske oddaje z utrinki z izleta na Vremšico iz leta 1982. Za slikovno predstavitev dejavnosti Planinskega društva Domžale so svoje fotografije prispevali: Tomaž Bevk, Dušan Cerar, Blaž Češka, Anže Čokl, Jaka Čop, Lili Jazbec, Milan Jazbec, Jernej Južna, Silvo Karo, Stane Klemenc, Peter Lavrič, Matjaž Novak, Andrej Pečjak, Jasna Pečjak, Lojze Pirnat, Borut Peršolja, Mateja Peršolja, Alojz Popelar, Luka Skočir, France Stele, Andrej Štremfelj, Miha Triler, Miha Vidali, osebni arhiv družine Bukovec, Lenček, Primožič, Škofic, Štiftar, Zupančič in arhiv PD Domžale. Za tehnično plat predstavitve sta poskrbela Peter Lavrič in Jernej Južna. Cvetlične aražmaje je izdelala Alma Kare.

***

Na slovesnosti je bil slavnostni govornik župan Občine Domžale Tone Dragar. Z nagovorom jo je sklenil predsednik Planinskega društva Domžale Borut Peršolja. V okviru prireditve so bili s fotografijami predstavljeni tudi vsi dosedanji predsedniki Planinskega društva Domžale. Oglejte si kratek prispevek s prireditve, ki so ga posneli na spletni televiziji Tvoje mesto.

***

“Za hip me zažeja po romantiki časov tihotnejših, prašnih cest, po obredu počasnega približevanja goram … … potem pa se zagledam, kako v sončnem dopoldnevu sedim ob Kamrici nad pašniško krnico “Na stanu”. Sedim in gledam Brano s trgajočo se megleno kapo, se zaziram v Planjavo z ostanki snega v grapah, ki se zdijo kot beli, neslišni potoki, se s pogledom zapeljem navzdol do zelenih trat z razmetanimi, skalnatimi balvani. In gorsko cvetje vidim v nizki travi: resaste alpske zvončke, napol zaprte modre svišče, svetleče rosne kapljice na pomladanskih jegličih, v vlažni senci macesnovja še cvetove teloha … to je romantika mojega časa, pomislim.” (odlomek iz besedila slovesnosti, Helena Giacomelli)

***

Po spominski slovesnosti je bila v poročni dvorani skromna pogostitev, vse obiskovalce spominske slovesnosti pa je ob odhodu čakalo spominsko darilo – fotografija Velike planine, fotografa Matjaža Krivica.

Moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice (pevovodja Igor Velepič)

prireditev_1

Pripovedovalca Marjeta Keršič Svetel in Blaž Lesnik

prireditev_2

Župan občine Domžale Toni Dragar

prireditev_3

Baritonist Ivan Andres Arnšek in harmonikar Niko Krajger

prireditev_4

Otroci mladinskega odseka Planinskega društva Domžale

prireditev_5

Številni obiskovalci slovesnosti – bilo jih je več kot 200

prireditev_6

Borut Peršolja, predsednik Planinskega društva Domžale

prireditev_7

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja