Skoči na vsebino

Uspešne okoljske naložbe na dnevu odprtih vrat tudi na Domžalskem domu na Mali planini

ekosklad_od_gora_do_dolin_plakatPlaninska zveza Slovenije (PZS) v partnerstvu s Cipro Slovenija izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Njegov glavni namen je izboljšati razumevanje in ozaveščenost o možnostih okoljsko-energetskih izboljšav objektov in njihovega pozitivnega vpliva na kakovost okolja, v katerem živimo. V okviru projekta, ki traja od marca do novembra 2017, potekajo različne aktivnosti, za širšo javnost sta najzanimivejša julijski in septembrski dan odprtih vrat.
Dan odprtih vrat bo v soboto, 16. septembra 2017, na planinskih kočah:
Vodena predstavitev okoljsko-energetskih naložb v teh planinskih kočah bo ob 11. in 15. uri.
Obiskovalci bodo lahko na dnevu odprtih vrat izvedeli več o značilnostih in učinkih teh naložb. Za te informacije in podatke bodo na voljo predstavniki planinskih društev, ki so lastniki planinskih koč. V največji meri so te naložbe male biološke čistilne naprave, toplotna izolacija fasade in streh, leseno zunanje stavbno pohištvo, pridobivanje elektrike prek obnovljivih virov energije ter manjši ukrepi za zmanjšanje porabe energije in vode. Obiskovalce bodo na kočah pogostili z brezplačnim čajem.
  • Domžalskem domu na Mali planini bo sočasno ob 11. uri predavanje Energenti in preprosti energetski ukrepi v stavbah, namenjeno vsem lastnikom objektov, od planinskih koč do lastnih hiš oz. stanovanj. Po predavanju bo energetski svetovalec mreže ENSVET Patricjo Božič na voljo tudi za vprašanja posameznikov.
  • V Domu na Menini planini bo poseben poudarek na pitni in odpadni vodi. Na voljo bodo strokovnjaki na področju sistemov čiščenja in priprave pitne vode ter na področju čiščenja odpadne vode. V sklopu vodenih ogledov ob 11. in 13. uri bo tudi krajša predstavitev sistemov čiščenja in priprave pitne vode.
menina_velika_planina_jezero
Dan odprtih vrat planinskih koč 15. julija in 16. septembra 2017 na Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru (foto arhiv PD Gornji Grad, Janko Vodlan in Manca Čujež)
Prijazno vabljeni! ————————- Povezana novica: Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin Vir: www.pzs.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja