Pot: Kranjski Rak – Mala planina

ni koment.
Pot: Kranjski Rak – Mala planina

Na Kranjskem Raku (dosežemo ga po asfaltirani cesti s Črnivca ali iz Podvolovljeka) pogledamo veliko informativno tablo na prelazu Volovljek in gremo po cesti proti Veliki planini petdeset metrov. Tam nas smerna table usmeri v levo, strmo navkreber v pobočje Velike griče. Po 30 minutah hoje dosežemo manjšo uravnavo, imenovano Rakove ravni.

Po cesti mimo kamnoloma in do prvega ovinka, tu se spet strmo vzpnemo v levo mimo treh počitniških bajt (odpre se lep razgled proti Kranjski rebri in Lepenatki) do stika s planinsko potjo, ki pride s planine Marjanine njive, 1300 m visoko (v bližini je zbiralnik vode). Po uhojeni poti (nekoč je bil to oskrbovalni kolovoz za planinske koče na Mali planini) zložno skozi gozd do roba Gojške planine (pri znamenju se z leve priključi poti iz doline Črne od Jurčka). Desno od pastirskih koč navkreber do žične ograje, kjer se začne pašno območje Male planine. Kratek vzpon do travnate uravnave, ki nas pripelje pod Jarški dom (na desni strani kakšnih 20 m nad nami) od koder po krajši grapi dospemo do izrazitega roba, kjer je bila nekdaj zgornja postaja tovorne žičnice (na tem mestu je elektro transformator). Do Domžalskega doma je manj kot pet minut zložne hoje. Nezahtevna označena pot. 1.30 h.

Trackbacks/Pingbacks

  1. VELIKA PLANINA: IZ ZGOVORNE DAVNINE V LEŽERNO SODOBNOST « Razgledi - […] planino. Domžalski dom bomo dosegli po dveh urah in pol zmerne hoje. Lahko pa se zapeljemo do Kranjskega Raka…

napiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja